Reportage

Apple bouwt app voor orgaandonatie op elke iPhone

Foto iStock

Telefoonfabrikant Apple voegt een standaard donor-app toe aan elke iPhone. Gebruikers kunnen met één druk op de knop aangeven of ze hun organen na hun overlijden beschikbaar stellen voor transplantatie en zich registreren als donor.

De app maakt deel uit van het nieuwe besturingssysteem iOS10, waarin Apple desgewenst een medisch dossier van de gebruiker bijhoudt. Een samenvatting van de medische status – ‘Medical ID’ – is ook leesbaar voor mensen die geen toegangscode voor een beveiligde telefoon hebben. Zo kunnen nooddiensten in één oogopslag zien of iemand zijn organen beschikbaar stelt.

Apple is niet het enige technologiebedrijf dat orgaandonatie een warm hart toedraagt. Facebook biedt ook de mogelijkheid om je donorregistratie kenbaar te maken.

De functie in iOS 10 – te vinden onder de app ‘gezondheid’ - werkt in eerste instantie alleen samen met de Amerikaanse organisatie Donate Life. Het is nog niet duidelijk of het ook met het Nederlandse donorregister samen zal werken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Transplantatiestichting is blij met het initiatief. „Het is een welkome oproep dat je je moet registeren als donor, maar voor de Nederlandse professionals, de artsen, verandert er niet veel. Die zullen toch altijd eerst iemands status in het donorregister controleren.”

Op dit moment staat 41 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder geregistreerd. Van hen zegt 63 procent ‘ja’ tegen het donorschap – zo’n 3,5 miljoen mensen.