Tot zeven jaar cel voor leden motorclubs

Drie leden van No Surrender en Satudarah kregen celstraffen vanwege hun bijdrage aan een schietpartij in een woonwijk.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. ANP / Robert Vos

Drie leden van de motorclubs No Surrender en Satudarah zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen tot zeven jaar vanwege een schietpartij in het najaar van 2014 op een oprijlaan in Eindhoven. Het OM had fors hogere straffen geëist, van acht en negen jaar. In totaal werd negen keer geschoten, maar niemand raakte gewond.

De schietpartij ontstond toen een groep No Surrender-leden zich, met onder hun motorhesjes kogelvrije vesten, meldden bij de villa van William D. van Satudarah. Dat was op de Eindhovense Médoclaan, middenin een woonwijk. Later verklaarde een No Surrender-lid dat er sprake was van een geldschuld. Een poging tot een gesprek escaleerde al snel. Satudarah-lid Michel G. begon te schieten, waarna over en weer kogels werden afgevuurd.

G. kreeg de hoogste straf, mede vanwege een overval in Tilburg in 2014. Twee andere motorclubleden kregen drieënhalf en vier jaar cel. Een lid van Satudarah kreeg drie jaar cel voor de gewelddadige beroving en verboden wapenbezit, maar werd niet veroordeeld voor een aandeel in de schietpartij. Een 27-jarig lid van No Surrender werd vrijgesproken, de rechtbank vond – in tegenstelling tot justitie – dat uit camerabeelden niet duidelijk genoeg bleek dat hij het was.

D. is niet veroordeeld vanwege de schietpartij, maar kreeg een celstraf van drie jaar vanwege zijn rol in dezelfde overval als G. en wapenbezit. Bij de overval had het duo twee maanden eerder samen een Tilburger opgezocht. Ze hadden hem gedwongen zijn rekeningoverzicht te openen op zijn laptop om een schuld te innen. Daarna werd de man mishandeld en werden zijn laptop, telefoons en andere waardevolle spullen gestolen. De politie kwam de verdachten op het spoor toen ze werden aangehouden vanwege de schietpartij aan de Medoclaan.