Syrisch leger kondigt wapenstilstand van 72 uur aan

Gedurende deze drie dagen wordt het einde van de Ramadan gevierd.

President Bashar al-Assad (midden) woont het gebed in een moskee in Homs bij op de eerste dag van het Suikerfeest.
President Bashar al-Assad (midden) woont het gebed in een moskee in Homs bij op de eerste dag van het Suikerfeest. Foto SANA via Reuters

Het Syrische leger heeft woensdag een “regime van kalmte” van 72 uur voor het hele land afgekondigd, zo melden persbureaus Reuters en AP. De tijdelijke wapenstilstand is woensdagnacht om 1 uur ingegaan en geldt tot middernacht op vrijdag. Tijdens deze drie dagen wordt met het Suikerfeest het einde van de Ramadan gevierd.

Wankel bestand

Officieel is de wapenstilstand die in februari onder leiding van VN-gezant Staffan de Mistura onderhandeld is nog steeds van kracht. Terroristische organisaties als Islamitische Staat (IS) en Jahbat al-Nusra waren echter niet betrokken bij de onderhandelingen en de wapenstilstand gold dan ook niet voor deze groeperingen. Door die uitsluiting werd er meteen al sceptisch gereageerd op de wapenstilstand. Toch was het bestand in de eerste weken redelijk succesvol: er vielen minder doden en gewonden en hulporganisaties konden mensen in nood incidenteel bereiken. Het succes was echter van korte duur: er ontstond discussie over welke gebieden in handen waren van terroristische bewegingen en waar de wapenstilstand al dan niet van kracht was. In april gaf De Mistura toe dat de wapenstilstand een dode letter was. Vooral in Aleppo ging de oorlog onverminderd door.

In mei en juni werden al tijdelijke wapenstilstanden in Aleppo afgekondigd.

Het is nog onduidelijk hoe de andere partijen in het conflict zullen reageren op het eenzijdige bestand.