‘Soms geef ik 270 euro per week uit aan koffie en eten’

Verdienen en uitgeven Jeroen Dijkstra (28) is medeoprichter van creatief evenementenbureau Ekster & Ekster. Als projectmanager verzorgt hij tentoonstellingen, evenementen en interieurs. Samen met zijn vriend woont hij in Rotterdam.

In

‘Wanneer je net begint als zzp’er is het lastig om je prijs te bepalen. Regelmatig denk je: dat staat goed op mijn cv, het is niet erg dat ik er niet zo veel mee verdien. En zeker in de cultuursector hangt vaak een sfeer waarin over geld bijna niet gesproken kan worden. Je doet iets voor de samenleving en het is net alsof je daar niks aan zou mogen verdienen. Ik krijg wel tips uit mijn omgeving over onderhandelen, maar het blijft een lastig proces.

Onlangs heb ik samen met mijn compagnon Gaby Vinig een tentoonstelling voor het Museum Boijmans van Beuningen gemaakt, maar door de zware regenval van de afgelopen tijd werd een deel van het museum ontruimd en zo ook onze expositie Bling Bling. Op het moment dat ik het hoorde kon ik er alleen maar om lachen. Het was zo surrealistisch. Het had ons per persoon meer dan 100 uur aan voorbereiding gekost. Als je het honorarium zou omrekenen naar een uurloon, dan ga je huilen.

Voor eigen projecten hebben we nu een goede boekhouder en letten we meer op de balans tussen opdrachten die goed zijn voor de ervaring en projecten waar we geld mee verdienen. Soms moet Gaby mij nog wel tegenhouden als ik weer een aankoop wil doen, en hoewel ik meestal toch niet luister, begrijp ik wel steeds beter haar punt. Ik heb wel het geluk dat mijn vriend aanzienlijk meer verdient dan ik en daardoor de luxe heb dit zo te kunnen doen.”

Uit

‘Mijn vriend en ik hebben net een huis gekocht waar we over een paar weken in kunnen. Nu zitten we nog in een fijn oud huurhuis, met hoge plafonds, authentieke details en veel licht. Iets wat je in Rotterdam niet veel tegenkomt. Maar het is ook een krot, boven Seksshop Samantha en naast een methadonkliniek. Mijn vriend wilde graag iets kopen, maar ik had geen geld. Nu hebben we dankzij een schenking van mijn vader toch die mogelijkheid gehad. We hebben honderden oproepen in brievenbussen gedaan om ons nieuwe huis te vinden, want via Funda zijn die authentieke woningen hier zo verkocht. In totaal waren we 274 duizend euro kwijt.

Het meeste geld ben ik wekelijks kwijt aan koffie en eten buiten de deur. Vooral tijdens werk, als we op locatie aan de slag zijn en snel even wat moeten eten. Laatst heb ik die kosten met Gaby eens op een rij gezet en in drukke periodes kwam dat neer op 270 euro per week. Toen dacht ik: dit is écht niet oké.

Door dit soort uitgaven moet ik helaas ook dingen laten. Ik zou graag meer van de wereld zien, ik zou graag naar Ethiopië, Madagaskar en Namibië gaan. Maar dat kan simpelweg niet. Een keer per jaar ga ik met mijn vriend op vakantie naar Marokko, voor 500 euro kun je daar heel uitgebreid vakantie vieren. Ik heb wel iets met de Arabische cultuur, het lijkt heel gesloten, maar als je even je best doet zijn de mensen heel vriendelijk.”