BlackBerry verliest laatste toetsenbord

BlackBerry stopt met de productie van de Classic, het laatste model dat een fysiek toetsenbord heeft. De Canadese smartphoneproducent kondigde dinsdag aan dat er te weinig vraag is naar het toestel.

BlackBerry bracht de Classic in 2014 uit om in te spelen op de wens van zakelijke klanten. Zij misten het beroemde toetsenbord waarmee de BlackBerry net na het jaar 2000 zo populair werd. Jarenlang was BlackBerry hét toestel om onderweg berichten te versturen. Het succes van de Canadese smartphone is sindsdien overtroffen door apparaten die met een aanraakscherm werken, zoals de iPhone en Android-telefoons.

BlackBerry reageerde te traag met nieuwe toestellen en verloor snel aan relevantie. Volgens Blackberry-directeur voor apparaten, Ralph Pini, heeft de Classic de gemiddelde levensduur van een smartphone overschreden. „We vernieuwen ons assortiment smartphones met de allernieuwste toestellen”, aldus Pini.

Na twee jaar van rode cijfers leed BlackBerry tijdens zijn eerste kwartaal opnieuw verlies, met een nog steeds dalende verkoop van smartphones. In een poging het tij te keren, zet het bedrijf meer en meer in op software en diensten aan bedrijven. Toch heeft BlackBerry de productie van telefoons nog niet volledig stopgezet, al is het slechts een kleine speler op de markt.

De aankondiging deed het BlackBerry-aandeel op de beurs met 4 procent dalen. (AFP)