Protesten in VS na doodschieten zwarte man door politie

Beelden van de fatale arrestatie verschenen op sociale media en leidden tot grote ophef.

Demonstranten tegen politiegeweld in Baton Rouge, Louisiana.
Demonstranten tegen politiegeweld in Baton Rouge, Louisiana. Foto AP

In de Amerikaanse stad Baton Rouge zijn dinsdagavond zo’n tweehonderd mensen de straat opgegaan nadat de lokale politie een donkere man doodschoot bij een arrestatie. Een voorbijganger filmde de fatale aanhouding en zette een video ervan op het internet. De beelden leidden tot grote ophef op sociale media.

Het slachtoffer, Alton Sterling (37), werd aangehouden door twee politieagenten. Een anonieme beller meldde dat hij op de parkeerplaats van een tankstation met een geweer bedreigd was door een man in een rood shirt. De politie hield daarop Sterling staande.

Twitter avatar nfwilkes Nathan F. Wilkes I just seen the video of the #AltonSterling shooting! Baton Rouge cops…are you serious?! Clearly, that was excessive force & uncalled for!
Twitter avatar LaROyaleLiOnne Sasha Nefertiti May your soul found peace #AltonSterling we want justice for your death #blacklivesmatters #justiveforAltonSterling #batonrouge

Hardhandige arrestatie

Op het filmpje dat rondgaat is te zien hoe Sterling hardhandig tegen de grond wordt gewerkt door twee agenten. Een van hen trekt vervolgens zijn wapen en richt die op de borst van Sterling. Hij waarschuwt dat de arrestant zich rustig moet houden en schiet daarna meerdere keren.

De video van de arrestatie. Let op: de beelden kunnen heftig zijn. Tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar antoniodelotero antonio *graphic content*

how many more lives do we have to lose before this stops? when is enough, enough? #AltonSterling https://t.co/5Jbwsz6zP3

Volgens de lokale krant The Advocate trof de politie na het incident een pistool in zijn zakken aan. Getuigen zeggen dat Sterling hier niet naar greep tijdens de arrestatie.

Lees meer over politiegeweld tegenover Afro-Amerikanen in de VS: Weer rellen VS na dood zwarte man door politiegeweld. We praten je bij

Sterling had schotwonden in zijn buik en rug en overleed ter plaatse. Nadat de beelden op het internet opdoken, gingen tientallen mensen in Baton Rouge de straat op. Ze scandeerden “black lives matter”, naar de naam van de beweging die protesteert tegen politiegeweld tegenover zwarte Amerikanen. De twee betrokken agenten zijn direct na het incident op non-actief gesteld.

Jaarlijks worden er in de VS zo’n duizend verdachten door de politie doodgeschoten. De kans dat Afro-Amerikanen hierbij het slachtoffer zijn, is vele malen groter dan bij blanke Amerikanen. Het leidt vaak tot grote protesten onder de zwarte bevolking.

In Baltimore waren vorig jaar hevige protesten nadat Freddie Gray overleden was in zijn cel, een week na zijn arrestatie. Eerder waren er grote protestacties in Ferguson, New York en South Carolina. NRC-redacteur Maartje Somers schreef eerder:

“Agenten worden zelden veroordeeld voor de dood van arrestanten. Uit onderzoek van Bowling Green University blijkt dat tussen 2005 en 2011 maar in 41 gevallen een agent vervolgd is wegens de dood van een burger, terwijl er in die periode naar schatting ongeveer drieduizend doden door politiegeweld vielen.”