Oscar Pistorius moet zes jaar de cel in

“De publieke opinie kan luid en hardnekkig zijn, maar het mag geen enkele rol spelen in deze zaak”, sprak de rechter.

Gianluigi Guericia / AFP

Het constitutionele hof in Pretoria heeft paralympisch atleet Oscar Pistorius woensdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. Dat is opmerkelijk; hiermee wijkt de rechter af van de minimumeis van vijftien jaar voor moord in Zuid-Afrika. “Een lange gevangenisstraf zal geen recht dienen”, aldus rechter Masipa.

Volgens de rechter wegen de “verzachtende omstandigheden” zwaarder dan de “verzwarende omstandigheden”. Ook sprak ze over de publieke opinie.

“De publieke opinie kan luid en hardnekkig zijn, maar het mag geen enkele rol spelen in deze zaak.”

De openbaar aanklager eiste eerder vijftien jaar cel.

Tijdens de zitting noemde de rechter moord “een zeer ernstig misdrijf”. “Dat de verdachte dacht dat het om een indringer ging, maakt het niet minder ernstig”, zei Masipa voorafgaand aan de uitspraak. Dat Pistorius geen berouw zou hebben getoond, ontkracht Masipa.

“Ik ben het daar niet mee eens. In de rechtbank bood Pistorius zijn excuses aan, hij nam meer dan eens contact op met de familie Steenkamp.”

Geen dood door schuld maar moord

Pistorius, winnaar van twee gouden medailles bij de Paralympische Spelen in Londen in 2012, doodde zijn vriendin op Valentijnsdag in 2013. Ze werd beschoten toen ze in de badkamer zat. Pistorius heeft altijd beweerd uit noodweer te hebben gehandeld en te hebben gedacht dat Steenkamp een inbreker was.

In oktober 2014 veroordeelde de rechtbank Pistorius tot vijf jaar gevangenisstraf wegens dood door schuld. Tien maanden later, in augustus vorig jaar, was de paralympisch atleet alweer voorwaardelijk vrij. In december oordeelde een rechter in hoger beroep dat Pistorius wel degelijk schuldig is aan moord met voorbedachten rade.

Na de aanpassing van de aanklacht naar moord besloot Pistorius naar het constitutionele hof te stappen. De rechtbank besloot dat Pistorius op borgtocht vrij mocht komen, omdat er geen risico zou zijn dat hij vlucht. Sindsdien heeft hij huisarrest onder toezicht van de reclassering.

Lees ook wat onze correspondent Bram Vermeulen over het oordeel schrijft: Gerechtigheid of toch klassenjustitie?

Protheses uit om kwetsbaarheid te tonen

Advocaat Roux liet zijn cliënt tijdens de zitting, in het zicht van de rechter, journalisten en de nabestaanden van Reeva Steenkamp, strompelen.

Foto Alon Skuy, Pool / AP

Foto Alon Skuy, Pool / AP

“Dit is de man die toen schoot. Niet de winnaar van gouden medailles, maar een man van 1,50 meter groot. Het is drie uur ’s nachts, het is donker, hij loopt op zijn beenstompen. Hij heeft geen evenwicht. Hij lijdt aan een angststoornis. Hij is ervan overtuigd dat zijn vriendin in bed ligt en een inbreker in zijn huis is. Wilt u deze man vijftien jaar naar de gevangenis sturen?”