OM verzoekt vrijlating van Passage-kroongetuige Fred Ros

De vrijlating moet worden beoordeeld door het gerechtshof, dat zich daarmee impliciet uitlaat over zijn betrouwbaarheid.

De rechtbank in Amsterdam tijdens de eerste hoorzitting van Fred Ros in 2014.
De rechtbank in Amsterdam tijdens de eerste hoorzitting van Fred Ros in 2014. Foto Evert Elzinga / ANP

Het Openbaar Ministerie gaat het gerechtshof vrijdag vragen om Fred Ros vrij te laten. Ros is kroongetuige in het Passageproces, over een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Ros is in 2013 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor deelname aan twee liquidaties, waarvan er één daadwerkelijk is uitgevoerd. In ruil voor zijn rol als kroongetuige heeft het OM beloofd zijn straf te verminderen tot 15 jaar. Zo’n halvering is gangbaar bij kroongetuigen. Ros zit nu bijna tien jaar vast, waardoor hij twee derde van zijn straf zou hebben uitgezeten. Het is gebruikelijk dat veroordeelden dan vrijkomen.

Betrouwbaarheid

Maar het gerechtshof heeft zich nog niet uitgesproken over de betrouwbaarheid van Ros als kroongetuige en daarmee ook nog niet over zijn strafvermindering. Daarom moet het OM nu bij het hof om de vrijlating van Ros vragen. Als Ros inderdaad wordt vrijgelaten, impliceert het gerechtshof daarmee dat hij een betrouwbare getuige is, wat weer gevolgen heeft voor het verdere verloop van het proces.

De advocaten van de hoofdverdachten in het Passageproces verzetten zich dan ook tegen de voorgenomen vrijlating. De advocaten van hoofdverdachte Dino S. zeggen dat Fred Ros heeft gelogen in zijn verklaringen.