OM eist 5 miljoen van bedrijf dochter Oezbeekse president

Volgens het OM is het bedrijf Takilant medeplichtig aan omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van ruim 300 miljoen euro.

Foto Lex van Lieshout/ANP XTRA

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een boete van bijna 5 miljoen euro geëist van de brievenbusfirma Takilant, het bedrijfje van Gulnara Karimova, de dochter van de president van Oezbekistan. Takilant, dat ingeschreven is in Gibraltar, wordt medeplichtig gehouden voor omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van ruim 300 miljoen euro. Het OM wil het bedrijf die miljoenen ontnemen.

Volgens het OM heeft Takilant steekpenningen ontvangen van de in Nederland gevestigde telecombedrijven Vimpelcom en TeliaSonera. Die bedrijven betaalden grote bedragen aan Takilant om zo vergunning te verkrijgen voor het Oezbeekse GSM-netwerk. Het OM eist dat de aandelen die Takilant in TeliaSonera heeft - 6 procent - worden geconfisqueerd, omdat deze gebruikt zijn voor de omkoping. De aandelen zijn tot op heden in het bezit van Takilant, wat volgens het OM betekent dat “het gevaar van voortdurende omkoping blijft bestaan.” Confiscatie van de aandelen zou dat gevaar inperken.

Lees ook ons profiel van Karimova: Meedogenloos meisje

Hoogste boete

Het OM acht de hoogste boete van 4.740.000 euro gepast omdat er enorme bedragen aan steekpenningen zijn ontvangen, omdat de corruptie structureel en langdurig was, en omdat de misdaad gepaard ging met ‘ongelimiteerd machtsmisbruik’.

Hoewel Takilant in Gibraltar is gevestigd, neemt het OM deze zaak uiterst serieus. De officier van justitie zei op de zitting:

“Voor de betaling van de steekpenningen is gebruik gemaakt van Nederlandse juridische en financiële dienstverleners met alle gevolgen van dien. Ook zij plukken de zure vruchten van het wantrouwen dat ontstaat in de Nederlandse financiële markten en alle dienstverlening die daarmee samen hangt”

Het OM pakt corruptie hard aan, vanwege “het ondermijnende en corrumperende karakter op de samenleving”.