Officiële dodental aanslagen Bagdad nu 250

De aanslagen zijn daarmee veruit de bloedigste sinds 2003.

Iraakse vrouwen zijn in afwachting van nieuws over hun vermiste familieleden na de aanslag.
Iraakse vrouwen zijn in afwachting van nieuws over hun vermiste familieleden na de aanslag. Foto AP/Hadi Mizban

Het officiële dodental als gevolg van de bomaanslagen in Bagdad is opgelopen tot 250. Het aantal gewonden is vastgesteld op driehonderd. De Iraakse minister van Gezondheid Adila Hammoud bracht deze cijfers dinsdag naar buiten, meldt onder meer persbureau AFP.

De aanslagen zijn daarmee veruit de bloedigste sinds 2003. Eerder schipperde het dodental nog tussen de 140 en 210.

Twee aanslagen

Er waren twee aanslagen zondagochtend in Bagdad, waaruit bij een veruit de meeste slachtoffers vielen. Dat was de aanslag waarbij in de wijk Karrada een terrorist een bom tot ontploffing liet brengen in een populaire winkelstraat vlak bij een restaurant. De bom was verstopt in een vrachtwagen.

Op het moment van de ontploffing waren veel mensen op de been om na het breken van het vasten buitenshuis te gaan eten of inkopen te doen. In de wijk wonen veel shi’ieten.

CNN vloog met een drone over de plek van de aanslag, en laat daarmee de totale verwoesting zien.

Deze aanslag is opgeëist door IS. Ook was er een andere aanslag, waarbij vijf doden vielen. Het ging om een bom die afging in de wijk al-Shaab in het noorden van Bagdad. Er is nog onbekend wie achter deze aanslag zit.

De bomaanslag vond plaats een week na de verdrijving van IS uit de Iraakse stad Falluja. De terreurorganisatie verliest steeds meer terrein, naast Falluja ook de belangrijke stad Ramadi, en kiest daardoor steeds vaker voor aanslagen zoals deze. Zo laat de Iraakse politicus Mowaffak Baqer al-Rubaie weten aan Al-Jazeera. Volgens Al-Rubaie is de terreurorganisatie erg wanhopig over het verlies van moraal van haar strijders:

“Ik denk dat dit soort aanslagen ervoor zorgen dat alleen maar meer militanten vertrekken bij IS.”

Minister Binnenlandse Zaken biedt ontslag aan

Zondag bracht de Iraakse premier Haider al-Abadi een bezoek aan de wijk waar hij werd uitgejouwd door een boze menigte. Inwoners van de stad zijn boos dat de regering niet kan zorgen voor veiligheid van haar inwoners.

In de nasleep van de aanslagen bood de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed al-Ghabban, dinsdagmiddag zijn ontslag aan. Hij is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de veiligheid van de bevolking, en kreeg de afgelopen dagen veel kritiek. De Iraakse Premier Abadi heeft zijn ontslag nog niet geaccepteerd.