‘Nu heb ik zélf invloed op de sfeer’

Carrièreswitch Kiezen voor een andere carrière, je moet het maar durven. Erik Roggeveen (51) deed het gewoon. Hij nam ontslag bij zijn vorige baan, en werkt nu in een jeneverdistilleerderij.

Hoogtepunt: „Dat ik een leidinggevende functie heb en veel verantwoordelijkheid.”

Dieptepunt: „Dat ik altijd op dezelfde plek werk. Soms mis ik de vrijheid die ik had in mijn vorige baan.”

Snel, snel, snel

„Voorheen werkte ik als verkoopvertegenwoordiger. Als vertegenwoordiger weet je: verkopen is tijd nemen voor elkaar. Je bouwt een relatie op. Maar tegenwoordig moet alles maar snel, snel, snel, meer, meer, meer. Mensen bestellen troep op internet en als het niet deugt, gooien ze het weg. Daar komt ook de plastic soep in de Stille Oceaan vandaan, een opeenhoping van afval. Nu ik in de horeca werk, heb ik zélf invloed op de sfeer. Tegen ongeduldige mensen zeg ik: ‘Jongens, we zijn hier om de tijd te vergeten. Doe lekker rustig aan.’”

De straat op

„Toen ik nog een jongetje was zei mijn buurman altijd: ‘Jij moet als verkoper de straat op. Je praat makkelijk.’ Op mijn 23ste liep ik een kantoorvakhandel in Rotterdam binnen en zei: ‘Ik wil vertegenwoordiger worden, morgen kan ik beginnen.’ Dat was op een dinsdag, op donderdag kon ik aan de slag. 24 jaar lang was ik vertegenwoordiger in hart en nieren. Ik werkte voor een kantoorvakhandel die alles leverde, van gummetjes tot een complete kantoorinrichting. Ik vond het ontzettend leuk. Maar de tijden zijn veranderd. Op een dag werd ik er gewoon niet goed meer van, al dat snelle gedoe. Ik vertrok naar een ander bedrijf, maar daar ging het echt mis. Ik had geen klik met mijn chef. Op een dag werd het zwart voor mijn ogen. Ik raakte overspannen.”

Kriebels

„Zo’n anderhalf jaar later zat ik in café de Vrijheid in Dordrecht toen de eigenaar zei: ‘Erik, wil je niet aan deze kant van de bar komen staan?’ Dat deed ik. Ik ben er jarenlang niet meer weg gegaan en langzaam kreeg ik mijn drive weer terug.

Inmiddels ben ik voor mijn vriendin naar Amsterdam verhuisd en werk ik in ’t Nieuwe Diep, een prachtig klein proeflokaal van een jeneverdistilleerderij in het Flevopark. Ik geef leiding aan de horeca-afdeling en vind het heerlijk ervoor te zorgen dat de klanten met een goed gevoel naar huis gaan. Het enige nadeel is dat ik binnen sta. Soms krijg ik de kriebels en vlieg ik even naar buiten, het park in.”