Interview

Muzikaal experiment en nostalgische herkenning

2013. Ik sta bij een van de talloze concerten in de kleine zaaltjes van North Sea Jazz, wanneer er ineens rumoer ontstaat. Mensen halen mobiele telefoons tevoorschijn, beginnen naar de uitgang te duwen. Prince! Prince bij het concert van Larry Graham!

Dit jaar namen we afscheid van een kleine grootheid maar in het programma (nog) geen officieel eerbetoon voor de superster die in 2011 drie nachtoptredens achter elkaar gaf op het festival. Terwijl de artiesten toch aanwezig zijn, met bezielde Prince-liefhebber Questlove als voor de hand liggend boegbeeld – zoek op internet de post waarin hij de albums van Prince rangschikt op kwaliteit!

Questlove komt solo draaien als dj – een aanrader, hij is een vat vol muzikale passie en kennis – en treedt op met The Roots, al decennia dé toetssteen wanneer het gaat om hiphop met een liveband. North Sea Jazz biedt meer hiphopacts een podium dit jaar, met optredens van de live indrukwekkende Fresku met speciale gasten, en de band van rapper Oddisee uit Washington.

De poproute van North Sea Jazz 2016 combineert muzikaal experiment met nostalgische herkenning. Aan dat laatste is nooit gebrek tijdens North Sea Jazz. Het festival presenteert jaarlijks grote popnamen uit het verleden. Dit jaar treden onder meer Simply Red, Earth Wind & Fire, Level 42 en Snoop Doggs favoriete oom Charlie Wilson (van The Gap Band) aan.

Muzikaal experiment is er in de poproute altijd wel te vinden geweest, hoewel dat soms zoeken was. Zo zagen we een paar jaar geleden Hiatus Kaiyote op een klein NSJ-podium staan en werden we weggeblazen door de ingenieuze, inventieve ritmes en geluidsflarden en hun geweldige frontdame. Hiatus Kaiyote uit Melbourne is live een absolute sensatie en wordt geprezen door smaakmakers als Gilles Peterson, Erykah Badu en – daar is hij weer – Questlove.

Het muzikaal experiment staat dit jaar meer in de schijnwerpers met de komst van acts van het label Brainfeeder, waar ook jazzgrootheid Kamasi Washington zit. Het label van de virtuoze producer Flying Lotus maakt elektronische muziek die je jazz voor de internetgeneratie zou kunnen noemen. De briljante bassist Thundercat zit er, en de vooruitstrevende producer Jameszoo uit Nederland, die op North Sea Jazz met zijn Jameszoo Quintet aantreedt.

Met Anderson .Paak komt deze editie ook dé poprevelatie van het jaar. Soulgiganten Jill Scott en Anthony Hamilton zijn ook aanwezig en Miguel komt de nummers van zijn sterke plaat Wildheart vertolken. De Britse zanger James Blake is op herhaling.

De herhalingen ontsieren het programma van de poproute wel wat. Pharrell Williams was bijvoorbeeld twee jaar geleden al headliner. Toen had hij net zijn tweede soloalbum uit, de megahit Happy en zijn samenwerkingen met Daft Punk (Get Lucky, Gust of Wind). Een aanleiding om weer met zijn greatest hits-show aan te treden, ontbreekt nu.