Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: Portugal dankzij Ronaldo en Nani naar finale EK

Het fabelachtig verlopen EK van Wales heeft een bruut einde gekregen. De halve finale tegen Portugal werd met 2-0 verloren.

Het fabelachtig verlopen EK van Wales heeft een bruut einde gekregen. De halve finale tegen Portugal werd met 2-0 verloren. Lees hier ons liveblog terug. Of lees hier ons wedstrijdverslag.

En dat was het

En daarmee sluiten we ons liveblog over de eerste halve finale van Euro 2016. Portugal was eindelijk, en voor even, de moeite van het aanzien waard en dat was Wales - zonder Aaron Ramsey - te veel van het goede. Cristiano Ronaldo stond letterlijk en figuurlijk op met een geweldige kopgoal en Nani deelde enkele minuten later de genadeklap uit. En dat waren niet alleen twee enorme clichés in één zin, maar tevens de laatste woorden voor vanavond. Hartelijk dank voor uw aandacht en graag tot morgen bij Duitsland-Frankrijk.

Bale en Ronaldo na afloop

Schijnbaar de eerste woorden die de teamgenoten bij Real Madrid tijdens dit EK met elkaar uitwisselden, maar na afloop kon en mocht het:

Reactie Nani

Ook doelpuntenmaker Nani heeft een eerste reactie laten optekenen, voor de camera's van de NOS dit keer:

"Het is een geweldig gevoel. We zijn allemaal erg blij. Het is een geweldige prestaie, een geweldige prestatie. We blijven verbazen, we hebben kwaliteit en verdienden het. Nu moeten we nog één keer rust pakken en ons voorbereiden. Dit was onze eerste overwinning in 90 minuten en dat is een goed gevoel: we kunnen energie sparen, zijn minder moe. We hebben een geweldige job gedaan en dit moeten we blijven volhouden. We willen iets speciaals laten zien."

Reactie Gareth Bale

The Guardian brengt een eerste reactie van Bale op het missen van de finale:

"We zijn hevig teleurgesteld maar we moeten trots zijn op onszelf. We hebben alles gegeven. Probeerden van deze halve finale te genieten. We willen de fans bedanken, die zijn geweldig geweest. We hebben ons stinkende best gedaan en het is spijtig dat we de finale niet hebben gehaald. Portugal verdeigde heel goed. We hoeven onszelf niets te verwijten. We moeten trots zijn op wat we hebben bereikt."

Fans Wales zingen ploeg toe

Na het laatste fluitsignaal worden de spelers van Wales lang en luid toegezongen door de eigen fans in het Grande stade in Lyon.

Twitter avatar OliverKayTimes Oliver Kay The scenes at the end will live with those Wales players and fans for the rest of their lives. A bridge too far tonight, but heads held high

Twitter avatar OliverKayTimes Oliver Kay The scenes at the end will live with those Wales players and fans for the rest of their lives. A bridge too far tonight, but heads held high

Lach en een traan

Portugal viert feest en staat na 2004, in eigen land, opnieuw in de finale van het EK. Destijds werden de Portugezen verrast door Griekenland.

Wales reikte nooit zover op een eindtoernooi. In 1958 op het WK werd het door Brazilië uitgeschakeld. Pelé was toen de boosdoener.

Fabeltje Wales eindigt na één goede helft Portugal

Het was de eerste fatsoenlijke helft voetbal die Portugal liet zien, maar die werd Wales vanavond wel te machtig. Een fraaie kopgoal van Ronaldo vijf minuten na rust, gevolgd door een doelpunt van Nani drie minuten later: de Welsh kwamen die twee klappen niet meer te boven.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker Reality sucks. But Wales, you've been fucking brilliant!

Portugal wint zo z'n eerste wedstrijd van dit EK in reguliere speeltijd en verdient een plek in de finale. Voor Wales is het een einde aan het toernooi waar niemand zich voor hoeft te schamen. Cristiano Ronaldo verslaat Gareth Bale, die hij na het laatste fluitsignaal van troostende woorden en een omhelzing bediende. Morgen weten we of Portugal zondag de Fransen of Duitsers gaat treffen.

EINDSTAND 2-0

90+3 minuten en het zit erop. Portugal finalist op Euro 2016, Wales strijdend ten onder.

43 keer geen scheepsrecht

Cristiano, de man van de belangrijke momenten, heeft dan toch niet zijn perfecte avond. Ook de 43e vrije trap die de vermeende specialist mag nemen op een eindtoernooi gaat er niet in. Dát had Bale dan wel beter voor elkaar: 2 uit 5 dit toernooi.

Geel voor Bale

88e minuut en Cédric loopt met z'n hoofd tegen het erg hoog geheven been van Bale die een hoge bal uit de lucht wil plukken. Geel voor de kartrekker van Wales. Portugal heeft doelpuntenmaker Nani gewisseld voor goudhaantje Ricardo Quaresma.

Nog 5 minuten

Ze gaan er echt voor, de Welshmen. Maar de Portugezen hebben niet voor niets nog niet verloren op dit EK. Het siert Wales dat het, nu de situatie vrij uitzichtloos is, toch nog strijdt. Het zal gaan gaan om de eer, want veel meer lijkt er met nog een paar minuten te gaan niet in te zitten.

Bijna 3-0, kans op 2-1

78e minuut en Danilo mag zo het strafschopgebied binnenlopen om uit te halen, na balverlies van Bale. Hennessey heeft de bal niet klem, maar grabbelt succesvol alvorens het leder over de doellijn kan worden gewerkt door de inglijdende Nani.

Aan de andere kant keert Patricio een hard schot van Bale die vanaf 45 meter schiet. De man, dus zijn ploeg, laat het er niet bij zitten. Portugal brengt ondertussen João Moutinho voor Adrien Silva.

Hennessey heeft het opeens druk

71e minuut en waar hij tot de 1-0 nauwelijks een redding hoefde te verrichten, wordt Wayne Hennessey's doel nu met grote regelmaat onder vuur genomen. Kopballen van João Mario en José Fonte, alsmede een schotje van Nani behoefden een ingreep van de keeper van Wales. De Welsh hadden in de eerste helft defensief veel controle, maar na die twee snelle goals en de wissels is de ploeg aangeslagen en uit het lood geslagen.

Twitter avatar Pschmeichel1 Peter Schmeichel Wales needs to go simple and direct. Long balls and crosses. A goal within the next 5-10 mins gives them a good chance. #PORWAL

Bij de Portugezen nu Renato Sanches naar de kant en de gewilde Andre Santos van Valencia komt erin.

Alles of niets bij Wales

66e minuut: Coleman maakt zijn wissels nu in rap tempo op. Na Sam Vokes komen Simon Church en Jonny Williams voor James Collins en Hal Robson-Kanu, de held van Wales-België.

Majestueuze Ronaldo

Tsja, en zo kun je de mond vol hebben van een Cristiano die op het EK maar niet tot bloei komt. Maar tegen Hongarije redde hij Portugal toen het make-or-break was en nu in de halve finale opnieuw. Wat een sierlijke kopbal voor die 1-0. Prachtige sprong, perfecte timing, kaarsrecht en kiezelhard ingekopt.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker I've never seen a player leap as high and fly as long as Ronaldo can. What a remarkable athlete.

Ronaldo staat nu op gelijke hoogte met Michel Platini als topscorer op EK's. Beiden negen goals.

Kan Wales nog wat terugdoen?

Coleman haalt middenvelder Ledley eruit en brengt spits Vokes erin, de man die België met de 3-1 de nekslag gaf.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Correctie voorgaande tweet. Ik denk: geen verlenging. #POLWAL

GOAL GOAL GOAL!!!

53e minuut en daar is de 2-0 opeens. Wedstrijd beslist? Ronaldo schiet laag over de grond van buiten de zestien, Nani anticipeert en verandert de bal van richting. Wales binnen enkele minuten zomaar met 2-0 achter.

GOAL GOAL GOAL!!!

50e minuut: Cristiano Ronaldo! Hij vindt air-time zoals alleen hij dat kan op voetbalvelden. De sterspeler mag van Wales het luchtruim kiezen en CR7 neemt het ervan: 1-0. Geen houden aan voor Hennessey.

2e helft begonnen

46e minuut: geen wissels, dus straks nog volop vers bloed voor in de verlenging. Of brengt de 2e helft meer spektakel?

Leukste moment tot nu toe

Tijdens de elftalfoto's voorafgaand aan de aftrap durfde een van de ballenjongens naast Cristiano Ronaldo te gaan staan. Naderhand wilde hij dan ook nog wel een selfie met CR7:

Twitter avatar MijlpaalMin Ramon Ⓜ️in Dit is vooralsnog de uitblinker van #PORWAL [via @lainfo_deportes] #EURO2016 https://t.co/ZotHD9p0Du

Kritiek

De analyses liegen er niet om, links en rechts in de diverse media. Laten we het er op houden dat deze wedstrijd de toch al karige entertainmentwaarde van dit EK niet bepaald opvijzelt. Nog maar even focussen op Bale versus Ronaldo dan, toch de mannen met de meeste schoten op doel dit toernooi (39 om 21):

Twitter avatar dermotmcorrigan Dermot Corrigan Bale out-statting Ronaldo at HT but only just - shots 2-2; on target 1-0; touches 29-21; passes 20-16.

Wales behoudender

Twitter avatar Tussendelinies Tussen de linies Portugal speelt directer dan Wales: Passes #wal: 233 (waarvan 37 richting final third) Passes #por: 205 (waarvan 72 richting final third)

Ramsey wordt toch gemist

Juist de ruimte tussen middenveld en aanval waar normaal gesproken Aaron Ramsey zou galopperen blijft nu leeg. Desondanks pakt Bale nu wat meer vrijheid en maakt nu wat meer de oversteek van aanval naar middenveld.

RUSTSTAND 0-0

En dat was 'm alweer. De eerste helft zit erop en nog geen doelpunten. Sterker nog, nauwelijks echte kansen gezien. Bale had een goed schot na een lange dribbel; de beste kans voor Portugal was kort voor rust een kopbal van Ronaldo die na een voorzet voorlangs ging.

Nu al?

45e minuut en NRC-voetbaljournalist Bart Hinke voelt het onvermijdelijke (?) aankomen:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Beetje een trend dit EK dat vanaf n bepaald moment in de 2e helft de onvermijdelijkheid van verlenging voelbaar is. Ik voel t nu al. #PORWAL

Twitter avatar SuleyOzturk Süleyman Öztürk Het is weer zo'n helft. De bal beweegt en dat is het ook wel.

Collins versus Cristiano

Het gaat sowieso niet zo lekker met Ronaldo dit toernooi, ook deze helft is Renato Sanches weer duidelijk de meest bij het spel betrokken Portugees. Het Engelse voetbalmagazine FourFourTwo zocht vijf redenen voor de matte indruk die CR7 tot nu toe maakt. Een van de argumenten is de andere tactiek ten opzichte van waarmee Ronaldo bij Real speelt.

Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO 2016 Ronaldo won't have faced many centre-backs tougher than #WAL's James Collins (aka Ginger Pelé). #PORWAL #EURO2016 https://t.co/ks3up4xdk1

Over die uit-tenues

Volgens de BBC vond de UEFA dat het rood van Wales zou botsen met het limoengroen van Portugal... Uhuh. Of:

Twitter avatar FrankvdWallBake Frank v.d. Wall Bake Commerciële belangen van #adidas en/of #Nike lijkt mij. Onbegrijpelijk wat mij betreft. https://t.co/FFbD6yJaVG

@FrankvdWallBake enig idee waarom beide ploegen hen uittenue aan hebben ? #dtv #porwal #EURO2016

— Fred Spijksma (@fredspijksma) July 6, 2016

Moeilijk

35e minuut en de Portugezen krijgen in de gaten dat dit Wales niet zomaar opzij gezet gaat worden. Het is moeilijk kansen creëren en hoewel Wales niet veel of lang aan de bal is, blijft het gevaar van de uitbraak alom aanwezig.

Gary Speed

Veelvuldig genoemd in de voorbeschouwingen de afgelopen dagen: Gary Speed. De Welshman die het nationale team op koers bracht voor het niveau waarop het zich nu bevindt. De architect, zo men wil, achter deze halve finaleplek. Speed, zelf oud-speler van onder meer Newcastle United, bracht veel spelers die nu tegen Portugal acteren, maar hij stierf in 2011 plotseling. Huidig bondscoach Chris Coleman stond in The Independent bij hem stil:

"I think about him every day, not just because I'm at a tournament. I don't need Wales football to remind me of my friend. He could be sitting here where I am, enjoying what we're enjoying. Unfortunately that was taken away. We always remember Speeds.”

Bale op z'n best

23e minuut: Zo wil je 'm zien, zo is hij dreigend: Gareth Bale op snelheid met de bal aan de voet en dan dat schot. Eerste schot tussen de palen van Wales, dat iets beter in de wedstrijd komt.

Collins, James Collins

Hij is dus de vervanger van Ben Bavies, die sterke verdediger van Wales die geschorst is. Maar James Collins is geen minkukel. Ronaldo zoekt hem nadrukkelijk op, want Collins is niet de snelste maar wel oersterk, zo weet onze verslaggever Fabian van der Poll:

Twitter avatar FabvdPoll Fabian Als er 1 speler is die bij West Ham de bijnaam Hammers symboliseert, is het wel J. Collins. Loop tegen hem aan en je bent al je lucht kwijt.

Eerste wapenfeit Wales

19e minuut en Wales versiert de eerste corner. Tegen België knikte Williams hieruit raak, nu kwam 'ie laag over de grond en probeerde de snel teruglopende Bale uit de draai direct in te schieten. Over. Eerste keer dat Wale sin het strafschopgebied van Rui Patricio verscheen.

Eerste kwartier

15e minuut en Portugal is duidelijk de betere ploeg tot dusver. Voor Wales is het de grootste wedstrijd ooit, de Portugezen zijn duidelijk wat meer ervaren op dit niveau. Wales krijgt nog niet echt grip op het spel, maar zal dat ook niet per se erg vinden, herinneren de Belgen zich nog wel. Echt grote kansen zijn er nog niet geweest.

Nog even over doelpunten

Wales (10) is dus na Frankrijk (11) de meest productieve ploeg op het EK. Maar het is ook de enige ploeg die in elke wedstrijd nog heeft weten te scoren. Ook IJsland deed dat, maar ja, die zijn reeds naar huis.

Eerste geel voor Wales

8e minuut: Joe Allen, de stille kracht op het middenveld van Wales, trekt enigszins aan de noodrem en Eriksson haalt het geel voor het eerst tevoorschijn. Nani ging overtuigend naar de grond, nadat enkele minuten eerder Ronaldo al stevig tegen het gras werd gewerkt door Ashley Williams.

Doelpunten, iemand?

Twitter avatar WhoScored WhoScored.com LIVE: Portugal vs Wales - Only France (11) have scored more goals than Wales (10) at Euro 2016 https://t.co/muvXljjuBT #PORWAL

En de bal rolt...

Stipt 21.00 uur en scheidsrechter Eriksson blaast op z'n fluitje: de eerste halve finale, wedstrijd 48 van Euro 2016, is onderweg.

Nani en Renato Sanches

Waar Ronaldo het nog niet helemaal heeft kunnen waarmaken voor Portugal, hebben Ricardo Quaresma en jongeling Renato Sanches juist wel indruk gemaakt. Nani is de spelers die waarschijnlijk nog de meeste impact heeft gehad op het gegeven dat Portugal vanavond de halve finale speelt:

Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO 2016 Nani has been involved in 3 of Portugal's 6 goals in France (2 goals, 1 assist). #PORWAL #EURO2016 https://t.co/8seuHdBB3S

Nani tekende gisteren voor zijn nieuwe club Valencia.

Niet gewonnen, nauwelijks op voorsprong

Bijna berucht is de volgende statistiek die Portugal met zich meesleept naar deze halve finale: vijf gespeeld, nul gewonnen en slechts 22 minuten op voorsprong gestaan tijdens dit EK. En toch voor de vijfde keer in de zeven EK's in de halve finale.

Over de scheids van vanavond

Jonas Eriksson uit Zweden is niet zomaar een arbiter. Hij floot de poulewedstrijd tussen Wales en Rusland (3-0) maar springt vooral in het oog doordat hij multimiljonair is. Eriksson verkocht eens zijn aandelen in een snel gegroeid mediabedrijf, vandaar. Belangrijker: u kunt hem kennen van de Europa League finale tussen Liverpool en Sevilla van onlangs. Jürgen Klopp was toen woedend omdat Eriksson Liverpool tot drie keer toe een penalty zou hebben onthouden. Manuel Pellegrini, toen hij nog Man City coachte, werd zelfs eens bestraft door de UEFA omdat hij na Barcelona-City (2-0) vond dat er op dat niveau vast wel beter scheidsrechters waren dan die uit Zweden.

Nog 10 minuten tot de aftrap

Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO 2016 GB11: Relaxed. 👌 CR7: Focused. 💪 #PORWAL #EURO2016 https://t.co/7vYP6vUJda

Maradona en Careca

Voetbalfanaat Jurriaan van Wessem moest bij het treffen tussen clubgenoten Bale en Ronaldo denken aan nog zo'n geweldige clash, die tussen Careca en Diego Maradona op het WK van 1990. Spelend voor Napoli troffen beiden elkaar in de 2e ronde van het WK toen Argentinië en Brazilië tegenover elkaar stonden. Careca de nummer 9 van Brazilië, Maradona de wereldster die flink geschopt werd door de Brazilianen. Claudio Caniggia maakte in de 80s minuut de enige treffer:

Figo en Giggs worden Ronaldo en Bale

Wales versus Portugal was destijds Figo versus Giggs, nu is dat toch vooral de clash tussen Gareth Bale en Cristiano Ronaldo. Teamgenoten bij Real Madrid, maar op dit EK niet gelijkwaardig qua impact. Waar Ronaldo nog stoeit, zoals zo vaak op een eindtoernooi, om zijn status waar te maken heeft Bale op het oog meer indruk gemaakt. De statistieken:

Twitter avatar WhoScored WhoScored.com GRAPHIC: Cristiano Ronaldo vs Gareth Bale #POR #WAL https://t.co/sBHCZMKkTi

Vorige keer: Portugal 3 Wales 0

De laatste keer dat Wales en Portugal elkaar troffen was zestien jaar geleden in een vriendschappelijke pot. Toentertijd waren de Portugezen, met natuurlijk Luis Figo in het veld, duidelijk de betere:

https://www.youtube.com/watch?v=_mXd5f1tCIY

Bale: samen sterk

Enkele uurtjes voor de aftrap nog even een tweet van de vedette:

'Als Denemarken en Griekenland het konden...'

De (enige) sterspeler van Wales is uiteraard Gareth Bale. De steraanvaller van Real Madrid liet in The Guardian weten dat hij en zijn ploegmaats er altijd in geloofd hebben dat Wales zo ver kon komen:

"Ik geloofde er volledig in dat we iets konden laten zien op dit toernooi. Daarom heb ik mijn vakantie ook pas na de dag van de finale geboekt. Kijk naar die sprookjes van Griekenland en Denemarken [Europees kampioen in 2004 en 1992, red.] en je denkt: 'Waarom zouden wij dat niet kunnen flikken?'"

En hoe zeer moet Portugal panikeren?

Nou, dat Pepe echt goed speelde en vooral zijn idioterie in Madrid leek te hebben gelaten, viel niet te ontkennen in de vijf wedstrijden die Portugal op dit EK speelde. Maar als we kijken naar wie de meeste ballen onderschepte gedurende Euro 2016 tot dusver, zien we hoop gloren voor de Portugezen. Cédric en José Fonte staan namelijk op 1 en 2 in de ranglijst en de enige Welshmen in de top is Ben Davies, die juist geschorst is vanavond. Bovendien staat Rui Patricio op doel:

Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO 2016 Portugal goalkeeper Rui Patrício is unbeaten in his last 12 competitive games. 🙌 #PORWAL #EURO2016 https://t.co/xKVQAFPMd7

Hoe belangrijk is Ramsey dan?

Best belangrijk. Hij was bij Wales de man met de meeste assists op dit EK: vier stuks. Tevens was hij de man die de meeste kansen voor zijn team creëerde, het meest aan de bal was en de meeste passes verstuurde. Coach Coleman:

Aaron Ramsey gives us something we haven't got. He can do things in the position he plays in that other players can't do.

Ramsey heeft vertrouwen

Hij mag niet meedoen na die gele kaart tegen België, maar Aaron Ramsey ziet het desondanks helemaal zitten vanavond:

Twitter avatar aaronramsey Aaron Ramsey What an occasion for Welsh football. Total faith in the boys #cymruambyth https://t.co/nvHaQjkBgD

Geen rood op het veld

De UEFA heeft in al z'n wijsheid besloten om beide ploegen vanavond in het uit-tenue het veld op te sturen. Dat betekent dus geen rood - de landenkleuren van Wales én Portugal - maar zwart voor de Welshmen en mintgroen voor de Portugezen.

Coleman brengt Premier League-kampioen

Chris Coleman vervangt Ramsey door Andy King. De middenvelder werd dit seizoen met Leicester City kampioen in de Premier League. Duurt zijn sprookjesachtige seizoen na vanavond nog even voort? In de defensie wordt Davies vervangen door James Collins.

Basiself Portugal

Bondscoach Fernando Santos laat Bruno Alves spelen voor Pepe en ook Danilo keert na vijf wedstrijden terug in de basis om Carvalho's plek in te nemen.

Twitter avatar selecaoportugal selecaoportugal Essa Força, leva-me à FINAL, Mata-me de Amor e Viva PORTUGAL... Os nossos 11! #Euro2016 #PORWAL #POR https://t.co/kn2ZdzRosl

De opstellingen dan maar

Geen Pepe dus en ook geen William Carvalho op het middenveld vanwege een schorsing. Aaron Ramsey en Ben Davies ontbreken om diezelfde reden bij Wales. Hoe vangen beide bondscoaches dat op?

Forse aderlating voor Portugal

De Portugezen moeten het vanavond doen zonder Pepe. De centrale verdediger raakte gisteren op de laatste training geblesseerd en heeft te veel last van zijn dijbeen. Pepe, toch niet altijd onomstreden in clubverband namens Real Madrid, speelde dit EK een voorbeeldige rol als cleane en betrouwbare sterkhouder achterin.

En we zijn live!

Welkom bij ons liveblog over de eerste halve finale van het EK. Vanavond vind je hier 'need & nice to know' info over de clash tussen dé verrassing van Euro 2016 Wales en de ploeg die nog geen wedstrijd won, Portugal.