Lionel Messi veroordeeld voor belastingfraude in Spanje

Messi en zijn vader Jorge krijgen een voorwaardelijke celstraf van 21 maanden en een miljoenenboete.

Messi ligt op het veld tijdens een voetbalwedstrijd tegen Venezuela
Messi ligt op het veld tijdens een voetbalwedstrijd tegen Venezuela Foto Nelson Almeida / AFP

De Argentijnse voetballer Lionel Messi is samen met zijn vader Jorge in Spanje veroordeeld vanwege belastingfraude. Beide mannen hebben een celstraf van 21 maanden opgelegd gekregen. Ook moeten zij ieder een boete betalen, van respectievelijk 2 en 1,5 miljoen euro.

De 29-jarige sterspeler van Barcelona hoeft niet daadwerkelijk naar de gevangenis: in Spanje hoeven gestraften bij hun eerste veroordeling een gevangenisstraf van minder dan twee jaar niet uit te zitten. De voetballer en zijn vader kunnen hun veroordeling ook nog aanvechten bij het hooggerechtshof.

Portretrechten

Messi heeft tussen 2007 en 2009 inkomsten uit portretrechten verzwegen van de fiscus, met hulp van zijn vader. Daardoor heeft hij 4,1 miljoen euro aan belasting ontdoken. De voetballer heeft zelf altijd beweerd dat hij niet op de hoogte was van de fraude.

Vorige week maandag maakt de voetballer nog bekend te stoppen als international voor Argentinië. Hij maakte die beslissing bekend na de verloren Copa América-finale tegen Chili.