Lichaam onthoofde Amzieb lag in gestolen politieauto

Het hoofd van Amzieb werd een dag later gevonden voor een shisha-lounge in Amsterdam.

De uitgebrande Volkswagen.
De uitgebrande Volkswagen. Politie Amsterdam

De auto waarin eerder dit jaar het onthoofde lichaam van de 23-jarige Nabil Amzieb werd gevonden, was van de Utrechtse politie. Het ging om een observatieauto van de recherche, die in maart uitgebrand werd aangetroffen. Dat bevestigt de Amsterdamse politie na berichtgeving in De Telegraaf.

Volgens de krant houdt de politie er rekening mee dat de wagen ter provocatie werd gestolen. Een woordvoerder zegt tegen NRC dat de politie inderdaad onderzoekt of de auto al dan niet bewust is gestolen, al gaat het volgens haar echter wel om een “niet herkenbare politieauto”. Zo lagen er geen observatiespullen in of andere apparatuur die de daders erop hadden kunnen wijzen dat het om een recherchevoertuig ging.

Hoofd op stoep

Een dag nadat de Amsterdamse politie de uitgebrande auto aantrof met Amziebs lichaam, werd zijn hoofd gevonden op de stoep bij het waterpijpcafé Fayrouz Lounge. Amzieb was bekend bij de politie, al werd hij gezien als een relatief kleine speler in de Amsterdamse onderwereld.

De liquidatie van Amzieb - en tal van andere moordpartijen die de afgelopen jaren in de hoofdstad plaatsvonden - was mogelijk onderdeel van de ‘Mocro-oorlog’ in de hoofdstad. Dit gaat om een onderwereldconflict dat begon met het verdwijnen van een grote partij cocaïne in de haven van Antwerpen.

Eind 2012 escaleerde de ruzie op gewelddadige wijze, nadat bij een schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt twee doden vielen. Het conflict is sindsdien uit de hand gelopen en leidde tot een serie liquidaties en mislukte aanslagen.

Lees meer over het gevonden hoofd van Amzien en de Mocro-oorlog: Macabere slag in de Mocro-oorlog

Shisha-lounge gesloten

De lounge waar het hoofd van Amzieb bij werd gevonden, was al in beeld bij de politie. In 2014 werd er iemand vlakbij de lounge geliquideerd. Vorig jaar arresteerde de politie twee mannen nadat ze zwaarbewapend nabij het etablissement stonden te wachten. Wie het doelwit van de man was, is nooit bekend geworden. Wel werd hij veroordeeld voor voorbereiding van moord.

De shisha-lounge werd in maart op last van de burgemeester gesloten.