Kijken: zo neemt de verstedelijking de wereld over

Zesduizend jaar aan data over verstedelijking en menselijke migratie in één filmpje.

Screenshot YouTube

Het is misschien nauwelijks voor te stellen, maar ooit - lang, lang geleden - waren er tijden dat een overgrote meerderheid van de wereld níet in steden woonde. Hoewel anno 2016 metropolen als New York, Londen of Sjanghai de wereld lijken te domineren, is al dit grootstedelijk geweld een relatief nieuw fenomeen.

Dat laat het filmpje zien dat de Amerikaanse data-analist Max Galka in elkaar zette. Hij schraapte gegevens bijeen die verzameld zijn in een in juni uitgekomen paper van Yale-historicus Meredith Draba en een aantal van haar collega’s.

Zesduizend jaar aan gegevens

Wat zij gedaan hebben? Zesduizend jaar aan gegevens bijeengebracht over verstedelijking en menselijke verspreiding over de zeven continenten en vijf wereldzeeën. Een natte droom voor elke data-analist, dus. Galka ging ermee aan de slag en visualiseerde de gegevens in een drie minuten durende video.

Het resultaat: in de tijd dat je naar de wc op-en-neer loopt, laat Galka zien hoe van de eerste steden in het Midden-Oosten (6000 duizend voor Chr.) tot aan het jaar 2000 verstedelijking langzaam maar zeker de wereld overneemt. Fascinerend. Plop, daar is Rome. Plop, Lissabon. Plop, Baghdad, Plop, Barcelona.

Interessant is vooral om te zien hoe er sprongen gemaakt werden in de ontwikkeling. De wereld verstedelijkt in rap tempo vanaf het moment dat de Grieken en andere volkeren rondom de Middellandse Zee rond 400 voor Christus de overzeese handel ontdekken.

Columbus en industrialisatie

Maar dat is nog niets vergeleken met wat er met de wereld gebeurt nadat Columbus de Atlantische Oceaan oversteekt, eind 15de eeuw. De kolonisatiedrang van Europese mogendheden die erop volgde en - vooral - de industrialisatie van de negentiende eeuw lijken de wereld te veranderen in één groot, stedelijk gebied.

Bij het zien vraag je je af: blijft er nog wel wat over van de wereld, behalve steden? Volgens de VN leefde in 2014 54 procent van de wereldbevolking in steden. In 2050 is dat volgens hen opgelopen tot 66 procent. Nog even, en we wonen allemaal in de grote stad.