Kamp erkent fout bij doorsturen werkmail naar privéadres

Het Gmail-account van de minister van Economische Zaken bleek enkele jaren geleden te zijn gehackt.

Minister Henk Kamp op archiefbeeld
Minister Henk Kamp op archiefbeeld Foto Remko de Waal/ANP

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) erkent dat hij fout heeft gezeten door op zijn persoonlijk e-mailaccount werkgerelateerde berichten te ontvangen. De bewindspersoon laat daarom onderzoeken of hij mails heeft gehad die de classificatie ‘staatsgeheim’ of ‘vertrouwelijk’ hebben gekregen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de VVD-er woensdag dat hoewel hij gestopt is met het doorsturen van werkmail naar zijn privéadres, meerdere kabinetsleden van die optie gebruikmaken.

Twee maanden terug kwam naar buiten dat het persoonlijke Gmail-account van Kamp enkele jaren geleden is gehackt. Zijn gebruikersnaam en wachtwoord werden daarbij ontfutseld. De bewindspersoon werd naar eigen zeggen het slachtoffer van phishing.

Op het adres ontving de minister ook werkgerelateerde e-mails, hoewel de officiële richtlijnen dat ontraden. Het ministerie heeft in de zomer 2014 aangifte van de hack gedaan, maar een rechtszaak is er nooit gekomen.

‘Niet tegen de regels’

Kamp schrijft in de brief dat “hoewel het gebruik van een privé e-mailaccount voor zakelijke e-mails niet tegen de regels is”, er desalniettemin “terughoudend en bewust gebruik” van moet worden gemaakt:

“Ik realiseer mij dat het frequent voeren van zakelijke communicatie via mijn privé e-mailaccount niet de aangewezen werkwijze was. Ik ben mij er daarbij onvoldoende bewust van geweest dat, gezien de aard van mijn werkzaamheden, de door mij gebruikte privé e-maildienst minder geschikt was.”

Kritiek op digitale infrastructuur

De reden dat Kamp het betreffende privéaccount gebruikte, is volgens de minister dat hij de manier waarop hij buiten zijn werkplek bij zijn zakelijke e-mailberichten kon ervaarde als “omslachtig en niet-gebruiksvriendelijk”.

De VVD-er heeft zelf “niet het beeld” dat de informatie die op zijn privéaccount aanwezig was het label ‘staatsgeheim’ verdient, maar heeft de Auditdienst Rijk desalniettemin de opdracht gegeven te onderzoeken wat voor soort gegevens er in de berichten stonden. Na het zomerreces moet daarover meer duidelijk worden. De e-mails zijn volgens hem inmiddels van het account verwijderd en afzonderlijk opgeslagen.

Niet de enige bewindspersoon die mails doorstuurt

Uit de Kamerbrief van Kamp blijkt tevens dat de minister niet de enige bewindspersoon is die werkgerelateerde mail liet doorsturen naar een privéaccount:

“Alle bewindspersonen hebben aan de minister-president laten weten dat zij in verschillende mate (en in sommige gevallen geen) gebruik maken van een privé e-mailaccount voor werk gerelateerde e-mails, maar daarbij rekening houden met de aard van de informatie (het betreft geen als staatsgeheim gerubriceerde informatie).”