Jan van V. zit weer in het vastgoed

De veroordeling van Jan van V., hoofdschuldige in de vastgoedfraude, blijft staan. Nu zit hij weer in het vastgoed.

Een gedeelte van het vastgoedimperium van Simon en Jan van V.
Een gedeelte van het vastgoedimperium van Simon en Jan van V.

Het nieuwe huis van Jan van V., sinds dinsdag de hoofdschuldige in de vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds, kijkt uit over een veld vol bloemen. Vroeger was het een bollenschuur, grenzend aan de percelen van de vermaarde dahliakweker Geerlings – die na de oorlog neerstreek op de Heemsteedse zandgronden, vlak achter de duinen.

De oude bollenschuur „met flauw hellend zadeldak” is gesloopt, en vervangen door een bijna afgebouwd woonhuis, met „metselwerk penanten in een lichte steen”. Er zijn volop ramen, en in het dak van „vlakke leipan” zijn zonnepanelen verwerkt, zo staat het in de ruim een jaar oude verslagen van de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede.

Nog altijd woont de oud-Bouwfondsdirecteur dertig meter verderop op landgoed Bloemenoord, in een van de weg afgeschermde roze villa met zwembad en tennisbaan. Daar viel de FIOD donderdag 13 november 2007 binnen. De zaak-Klimop, de grootste actie van de opsporingsdienst ooit, was begonnen. Vier auto’s, schilderijen, zelfs de trouwringen van het echtpaar Van V. zijn meegenomen.

Dinsdag, krap negen jaar later, zijn de veroordelingen van de verdachten definitief geworden. Van V. moet zeven jaar de cel in, zijn medeverdachten drie tot vier jaar. Alleen zijn aangetrouwde oom Nico Vijsma is de dans ontsprongen. Vijsma, de kleurrijkste figuur in de vastgoedfraude, overleed in 2014. Zijn rol als Jans metgezel, inspirator en mental coach van betrokken vastgoedondernemers is geromantiseerd in boeken, een toneelstuk en een film over de zaak.

Met dank aan Klaas de Leeuw

Dat de familie Van V. binnenkort naar de overkant van de straat kan verhuizen, is te danken aan aannemer Klaas de Leeuw, grootaandeelhouder van bouwbedrijf Van Wijnen. Jan van V. werkte tot 2007 innig samen met deze grote bouwer, in een keur aan bouw- en vastgoedprojecten in Nederland en Duitsland. De 74-jarige De Leeuw, een van de rijkste mannen van Friesland, leende Jan van V. in januari en oktober 2015 in twee tranches in totaal 1 miljoen euro, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Zonder deze financiële injectie had Van V. zijn nieuwe huis niet kunnen bouwen. Banken doen geen zaken meer met hem, en Rabo Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds laten hem niet met rust. Begin juni legden zij – ondanks een eerdere megaschikking – opnieuw beslag bij hem voor 1,14 miljoen euro. Zijn advocaat Willem Koops wil er weinig over kwijt. „Wellicht effectbejag”, zegt hij over de recente beslagen.

Bij Van Wijnen weten ze niet waarom hun grootaandeelhouder en commissaris De Leeuw Van V. 1 miljoen euro leende. Een woordvoerder van de bouwgigant zegt dat het „een privékwestie” betreft. Op kantoor bij Mûzel BV in Heerenveen, het bedrijfje van De Leeuw dat de leningen verstrekte, wordt de telefoon niet opgenomen. De Leeuw blijkt in Portugal, onbereikbaar voor commentaar.

Het was Jan van V. zelf, die samen met architect René Onsia op 5 november 2014 verscheen bij de gemeente Heemstede om zijn plannen voor nieuwbouw op de plek van de bollenschuur toe te lichten, zo staat het in de verslagen. Bij die gelegenheid vertelde hij ook over het plan om zijn landgoed Bloemenoord – op Funda te koop voor bijna 4,7 miljoen euro – te herontwikkelen tot „toplocatie voor seniorenwoningen”, gericht op „het hoge segment van de nationale- en internationale seniorenmarkt”.

„Het onderhoud van een landgoed is voor een enkele particulier zelden op te brengen”, staat in het plan dat het bedrijfje Sincere Investments namens hem indiende bij de gemeente. De oplossing, bijbouwen en een nieuwe bestemming verlenen aan het landgoed, is Jan van V. ten voeten uit. Als projectontwikkelaar was hij tot zijn aanhouding een meester in het oprekken van de mogelijkheden van bouwprojecten.

Sincere Investments is gevestigd in Hoofddorp en deelt een kantoor met twee andere bedrijven die in het verleden van Van V. waren. De huidige eigenaar Gert Oorschot zegt dat er nog niets is beslist over de plannen met Bloemenoord. Hij heeft „weinig zin om antwoord te geven” op vragen over zijn relatie met Jan van V.

Broer Simon is bijgesprongen

Simon van V., de broer van Jan, heeft de afgelopen jaren Jans positie als projectontwikkelaar overgenomen. Simon, de charmante en minder berekenende versie van zijn broer, werd na de invallen in 2007 uitgebreid aan de tand gevoeld door de FIOD. Hij kreeg onder meer vragen over de betrokkenheid van zijn bedrijf Valens Vastgoed BV bij de vastgoedfraude.

Simon werd niet vervolgd, week uit naar Zwitserland, en timmert sindsdien met zijn gelijknamige Zwitserse bedrijf Valens Entwicklungs ag („meerwaarde door ervaring en competentie”) aan de weg. De Zwitserse website van Valens rept over zeven grote vastgoedprojecten - drie in Zwitserland en vier in Nederland, waaronder het Unisys-pand bij Schiphol. Simon van V. wil geen enkele toelichting geven.

De Nederlandse projecten komen in ieder geval uit de koker van zijn broer Jan. Twee kantoorpanden op Simons Valens-website zaten in 2006 in een grote vastgoedcarrousel die onderdeel uitmaakte van het Klimop-onderzoek, en een derde (het Zwolse hoofdkantoor van Electrabel) werd eind 2008 gebouwd naar ontwerp van de vanuit de VS werkende Nederlandse architect René Steevensz – met wie Jan van V. veel samenwerkte.

De tot woning getransformeerde bollenschuur van Jan van V. was wel erg stedelijk en van de weg afgekeerd, vond de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede in eerste instantie. Maar na drie vergaderingen en evenzovele adviezen en bevindingen stemde de commissie in met een „verzachting” van de tot twee meter hoge „ommuring aan de naar de straat gerichte zijde”.

„Om de hoek, aan de voorzijde van het perceel wordt een plantenbak van 60 centimeter hoog geplaatst”, schreef de commissie op 21 mei 2015 in haar laatste rapport, en ging akkoord met de bouwplannen. Jan van V. was het kunstje nog niet verleerd.