In Zambia is men niet blij met boek van ‘blanke overlever’

De 18-jarige Louise Linton vertrok voor een jaar naar Zambia en schreef er een boek over. Volgens de bevolking staat het vol leugens.

Volgens bewoners van Zambia staat het boek van Linton vol leugens.
Volgens bewoners van Zambia staat het boek van Linton vol leugens. Screenshot YouTube / Biggestleaf Media

Louise Linton was achttien toen ze haar leven in Schotland achter zich liet en vertrok naar Zambia. Ze neemt een tussenjaar en besluit kinderen te gaan helpen met hiv. Maar in plaats daarvan wordt ze “meegesleurd” in de Congolese oorlog, staat ze “oog in oog” met wilde dieren en moet ze “vrezen voor haar leven”. Maar klopt alles wat in het boek staat wel, of is het allemaal opgeklopt? Volgens deze Zambiaanse twitteraars dat laatste.

Linton heeft er even over gedaan, maar na zeventien jaar is daar dan haar boek over haar ervaringen in Zambia. Ze is inmiddels actrice, woont in de VS en lijkt het goed voor elkaar te hebben. De verkoop van haar boek getiteld: In Congo’s Shadow: One girl’s perilous journey to the heart of Africa, wordt echter nog niet door grote media opgepakt. Dat gebeurt pas als The Daily Telegraph een uittreksel ervan publiceert.

Linton noemt zichzelf een “blanke overlever” in Afrika, ligt klappertandend in bed als er rebellen langs haar tent lopen en ze bedenkt wat die met haar als “witte magere muzungu” zouden doen. Het antwoord? Niets, volgens een groep Zambiaanse twitteraars die de hashtag #lintonlies is gestart.

Volgens hen staat het boek van Linton vol leugens. Gerard Zytkow, de eigenaar van een visserscentrum in Zambia, waar Linton destijds solliciteerde voor vrijwilligerswerk, zegt zich niet te kunnen vinden in de passages die in haar boek staan. Zo zou ze helemaal niet dichtbij de gevarenzone met de rebellen hebben geslapen en valt het met de gevaarlijke spinnen en krokodillen ook wel mee waar ze het over heeft.

Twitter avatar SleeplessInSWL Brenda Spoor The Truth about Louise Lintons time in Zambia from Gerard Zytkow 1 of 2. @Telegraph @LouiseLinton @wendholden https://t.co/IuGcAPjiIt

Excuses

De reviews die op Amazon verschijnen over het boek zijn ook niet mals en Linton moet het op de website doen met slechts 1,5 ster. Ondertussen blijven de tweets met de hashtag #lintonlies binnenstromen.

Tekst gaat verder onder de tweets.

Twitter avatar geshgroove Chishala Chitoshi Jr #LintonLies we are about to enter this town that has a population of 80 rebels,pray for us @LouiseLinton https://t.co/m0o6BsgQ4d
Twitter avatar MaceWimbu Xhaka Zulu Rebels blew up the main water pipe to the village in Northern Zambia . Locals think it’s a waterfall #LintonLies https://t.co/6Nqyqbet5P
Twitter avatar Skip_toMyLu Lusé Fiasco Taking care of Zimba, while dodging Rebels,& wildlife close calls in Africa’s darkest jungles of Zambia. #LintonLies https://t.co/iSDs0JO9x1

Linton heeft na alle ophef wel gereageerd en zegt dat ze “oprecht ontzet” is over het feit dat ze “de mensen van een land dat zo mooi is, gekwetst heeft”.