‘Ik kick op ritmes van tablaspelers’

„Ik wil eerst iets zeggen over het ritme dat mijn anker is, mijn levenspuls: het swingritme met een walkline. Een goed voorbeeld van wat ik bedoel is de opening van de Nutcracker Suite van Duke Ellington. De drummer speelt gewoon met stokken op iedere tel en tussendoor wat swing-accenten. De bassist speelt ook op de tel, soms met enkele swingnoten op de achtsten. Wat Bach is voor notenkeuze is de walkline voor het ritme. Als je me met een drummer en bassist in een auto zet, mogen ze dat continu spelen terwijl we naar Istanbul rijden, het gaat me nooit vervelen.

„Maar dat ritme is niet het spannendst. Ik kick enorm op de cross rhythms van Indiase tablapercussionisten. Ze spelen zo makkelijk en het klinkt logisch, maar zonder dat het stoort heb ik vaak geen idee waar ze zijn. Dan komen plots al die muzikanten toch weer bij elkaar uit. Wow. Die tablaspelers vertellen een ritmisch verhaal, een gedicht op een puls. Ik probeer zelf ook afwijkende ritmes te gebruiken in mijn arrangementen. Terloops, zonder dat je zegt: ‘Kijk mij eens, jij snapt het niet, maar ik kan dit wel’. Het moet prikkelen, maar je moet er niet over struikelen.

„Op North Sea speel ik met mijn big band een ode aan Boy Edgar, waarbij schrijver Vincent Bijlo tijdens het concert aanvullend vertelt over de verzetsheld en neuroloog die multitalent Boy Edgar was. Als componist gebruikte hij het ritme vooral als drive. Hij componeerde vaak heel catchy dingen die complex konden zijn, maar hij schreef het niet eens helemaal uit. Soms gaf hij zijn big band vier maten waar ze dan tien minuten mee moesten spelen. Dan werd het chaos op het podium. Het kon geniaal zijn, het kon ook misgaan.

„Ik haal veel inspiratie uit Boy Edgar. Ik heb de neiging om echt te zitten puzzelen op arrangementen en ritmes, ook al mag dat in het eindresultaat niet hoorbaar zijn. Misschien is een compositie die je binnen vijf minuten opschrijft net zo goed als één waar een week overheen gaat. Ik durf nu meer intuïtief te schrijven, te vertrouwen op kleine, sterke ideeën.”