Gezondheidsraad positief over NIP-test voor zwangeren

Tegenstanders vrezen dat de bloedtest de maatschappelijke acceptatie van mensen met downsydroom verkleint.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. ANP / Ilvy Njiokiktjien

De Gezondheidsraad is positief over het beschikbaar stellen van de prenatale test NIPT voor alle zwangere vrouwen. Eerder liet minister Schippers weten van plan te zijn de test per 2017 beschikbaar te maken als de Gezondheidsraad akkoord zou gaan.

De NIPT, voluit Niet-Invasieve Prenatale Test, kan beter afwijkingen bij een foetus aantonen dan tot nu toe mogelijk was in Nederland. Tegenstanders van de bloedtest vrezen dan ook dat de NIPT ook de maatschappelijke acceptatie van mensen met downsydroom verkleint.

In 2014 begon in acht academische ziekenhuizen een proef met de NIPT. De test werd beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een foetus met een afwijking, vastgesteld in een combinatietest. De NIPT voorspelt volgens de Gezondheidsraad betrouwbaarder dan de combinatietest of een foetus een afwijking heeft, maar de test is ook prijziger. Door de betrouwbaarheid van de NIPT is er minder vaak een vruchtwaterpunctie of vlokkentest nodig, testen waarbij een klein risico op een miskraam bestaat.

De onderzoekers willen een tweede studie beginnen waarin de test wordt aangeboden aan alle vrouwen. De Gezondheidsraad oordeelt daar nu positief over, mits onder andere het ‘recht op niet-weten’ wordt gewaarborgd. De commissie schrijft:

“Nevenbevindingen die wijzen op de mogelijke aanwezigheid van een afwijking van de foetus, moeten alleen worden meegedeeld als de vrouw van te voren expliciet heeft aangegeven ook over dergelijke uitkomsten te willen worden geïnformeerd.”