Geëmotioneerde Timmermans verdedigt Juncker

De eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie verweet eurosceptici in een betoog “politieke zwakte en intellectuele luiheid”.

Frans Timmermans (rechts) samen met de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, dinsdag in het Europees parlement.
Frans Timmermans (rechts) samen met de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, dinsdag in het Europees parlement. Foto Frederick Florin/AFP

In een bevlogen betoog heeft Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, het opgenomen voor zijn baas Jean-Claude Juncker. De Luxemburger kreeg de afgelopen dagen kritiek uit verschillende hoeken omdat hij te weinig zou hebben gedaan om Groot-Britannië binnen de EU te houden. Verschillende politieke kopstukken zouden hem zelfs willen afzetten. Timmermans is van mening dat Juncker juist respect verdient voor het werk dat hij heeft verzet.

In een geëmotioneerde toespraak betoogde de vicevoorzitter van de Europese Commissie dat zijn voorman meer dan wie dan ook luistert naar kritiek uit het Europees Parlement. Hij verwees daarbij expliciet naar de eurosceptici als UKIP-leider Nigel Farage, die geen mogelijkheid onbenut om de legitimiteit van de Europese instituties in twijfel te trekken:

“Voor wie vraagt om het hoofd van Juncker: jullie poging is politiek zwak, moreel bedenkelijk en getuigt van intellectuele luiheid. Is dat alles wat je te bieden hebt? Vernietiging om de vernietiging in plaats van iets op te bouwen voor je burgers?”

Kritiek op Juncker

Juncker kreeg het de afgelopen dagen flink te verduren. Volgens een door de Sunday Times geciteerde anonieme ‘Duitse minister’ ziet bondskanselier Merkel Juncker als “deel van het probleem”. Ze zou “op termijn” af willen van de Luxemburger. NRC-correspondent Stephane Alonso schreef over wat de voorzitter van de Europese Commissie precies verweten wordt:

“De voorzitter van de Europese Commissie heeft te weinig gedaan om de Britten aan boord te houden, klinkt het. Hij is futloos. Kampt met gezondheidsproblemen. En hij is, nu het leed is geschied, lelijk aan het natrappen. Zo ontving hij vorige week de Schotse premier Nicola Sturgeon, fel tegen een Brits vertrek uit de EU . Europees ‘president’ Donald Tusk, die namens de EU-leiders spreekt, zag volgens ingewijden juist af van zo’n ontmoeting – de relatie met Londen is al explosief genoeg.”

Vorige week lagen Farage en Juncker met elkaar in de clinch over de Brexit. De Luxemburger vroeg zich in het Europees parlement openlijk af wat de - inmiddels afgetreden - UKIP -leider daar nog kwam doen nu hij zijn doel heeft bereikt. Farage reageerde daarop door te zeggen dat Juncker teleurgesteld is over het “in verval zijnde Europese project”:

Juiste man op de juiste plaats

Volgens vicevoorzitter Timmermans is Juncker nog steeds de juiste man op de juiste plaats, zo liet hij blijken in zijn toespraak:

“Als er iemand is in de Europese instituties die zeer goed heeft geluisterd naar de meerderheid in het parlement en die zijn beleid heeft aangepast op basis van de wensen van een meerderheid hier, dan is het Juncker.”

Om zich vervolgens te wenden tot de eurosceptici en in het bijzonder Farage: “Ik herhaal: onze mensen, de mensen die jullie vertegenwoordigen, zijn ongerust over de toekomst. Kijk wat er gebeurt in het Verenigd Koninkrijk met de pond en de economie. Zou jij daar blij mee zijn? Ik niet.”

Timmermans riep de Europarlementariërs ook op om zich niet te laten intimideren door populistische partijen die claimen dat alleen zij het volk vertegenwoordigen. ,,Jullie beslissen bij meerderheid, net zoals het Britse volk bij meerderheid heeft besloten om de EU te verlaten”, zei Timmermans. ,,Sta niet toe dat jullie democratische mandaat wordt geridiculiseerd of gereduceerd. Verzet je daartegen.”

De toespraak werd gemengd ontvangen in het Europees Parlement. Naast boegeroep uit de eurosceptische hoek, kwam er ook veel applaus en bijval voor het betoog van Timmermans.