Fox-baas Ailes aangeklaagd door presentatrice

Gretchen Carlson beschuldigt de topman van seksuele intimidatie.

Ailes in 2006.
Ailes in 2006. REUTERS / Fred Prouser

De grote baas van Fox News, Roger Ailes, is aangeklaagd door zijn voormalige nieuwsanker. Gretchen Carlson (50) claimt dat ze werd ontslagen nadat ze seksuele advances van de 76-jarige topman afsloeg.

AP / Richard Drew

Archiefbeeld van Gretchen Carlson. AP / Richard Drew

Het rechts-conservatieve Fox News is al jaren verreweg de best bekeken nieuwszender in de Verenigde Staten. Ailes richtte in 1996 samen met mediamagnaat Rupert Murdoch het kanaal op. Carlson werkt er sinds 2005 en presenteerde een dagelijks programma met gemiddeld meer dan een miljoen kijkers.

De topman claimt volgens Amerikaanse media, zoals The New York Times, dat haar salaris werd gekort nadat ze avances van Ailes afsloeg. Ook zouden haar televisieoptredens zijn beknot en werd uiteindelijk eind vorige maand haar contract niet verlengd. De krant schrijft dat de aantijgingen kenmerkend zijn voor de werksfeer rondom Ailes. “Mr. Ailes is een enorm invloedrijk figuur. Hij staat bekend om de absolute loyaliteit die hij vraagt van zijn medewerkers.”

Er was voorheen een prominente rol bij Fox weggelegd voor de presentatrice. De voormalige Miss America interviewde politici als Barack Obama, George W. Bush, Hillary Clinton en Donald Trump.