Flink meer dodelijke ongevallen in de bouw

In de eerste zes maanden van 2016 kwamen 42 mensen om bij arbeidsongevallen in de bouw.

Een inspectie op een steiger. Veel bouwvakkers raken gewond door vallen. Foto: Ed Oudenaarden /ANP

Er zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 42 mensen omgekomen bij ongevallen in de bouw, 56 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen kwamen 27 mensen om het leven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie. In totaal onderzocht de inspectie in zes maanden ruim 1.300 ongevallen en behandelde ze meer dan 800 klachten.

Volgens de inspectie komt de toename vooral door schaalvergroting en onduidelijkheid op bouwplaatsen. “Bouwplaatsen die veranderen in een conglomeraat van leidinggevenden, werknemers, uitzendkrachten en zzp’ers, vergroten de kans op ongevallen”, schrijft Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW, in een persbericht. Ook miscommunicaties met bouwvakkers die geen Nederlands spreken, maar bijvoorbeeld Pools, Roemeens of Engels, kunnen ongevallen tot gevolg hebben.

Meer dan de helft van de ongevallen werd veroorzaakt door vallen of struikelen. Ook geraakt worden met voorwerpen en ongelukken met machines leidden vaak tot letsel.

Naast ongevallen houdt de inspectie meldingen van asbest bij. Daarvan waren er dit jaar al ruim 41.000, 16 procent meer dan vorig jaar.