Federer ontsnapt aan uitschakeling op Wimbledon

De zevenvoudige kampioen overleefde een bloedstollende partij tegen de boomlange Kroaat Marin Cilic.

Roger Federer viert het winnen van een match.
Roger Federer viert het winnen van een match. REUTERS / Tony O'Brien

Tennisser Roger Federer is woensdag tegen de Kroaat Marin Cilic ontsnapt aan uitschakeling in de kwartfinales van Wimbledon. De Zwitser wist een 2-0 achterstand in sets om te buigen in een 3-2 overwinning. De zevenvoudig winnaar van het grastoernooi overleefde drie matchpoints en zegevierde uiteindelijk met 6-7,4-6, 6-3, 7-6 en 6-3 in sets. Na 3 uur en 17 minuten besliste hij de wedstrijd met een ace.

Federer bereikte door de winst zijn elfde halve finale op Wimbledon en evenaart daarmee het record van Jimmy Connors. Bovendien deelt de Zwitser sinds woensdag nog een prestatie met de Amerikaan: Federer won zijn tachtigste wedstrijd op de All-England Club, en dat is evenveel als Connors.

Lees ook het wedstrijdverslag van onze sportredactie: De meester staat op uit de dood

Halve finale tegen Milos Raonic

Federer komt in de halve finale uit tegen de als zesde geplaatste Milos Raonic. De Canadees won in zijn kwartfinale in vier sets van de verrassende Amerikaan Sam Querrey (ATP-41): 6-4 7-5 5-7 6-4.

De derde halve finalist is de Tsjechische speler Tomás Berdych. Die won relatief eenvoudig in drie sets van de Fransman Lucas Pouille. Nadat de eerste set nog in een tiebreak in het voordeel van Berdych beslist moest worden, gingen het tweede en derde bedrijf met 6-3 en 6-2 naar hem.

Ook de als tweede geplaatste Schotse tennisser Andy Murray bereikte woensdag de laatste vier. In vijf sets rekende de Britse hoop af met de als twaalfde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Na 3 uur en 53 minuten stond de eindstand op het scorebord: 7-6 (10) 6-1 3-6 4-6 6-1.