‘Extreem onvoorzichtige’ Clinton niet vervolgd voor privé-server

Hillary Clinton wordt niet vervolgd voor het gebruik van een privé-server als minister. Justitie heeft wel kritiek op de Democratische kandidaat.

Hillary Clinton hoeft niet te worden vervolgd vanwege het gebruik van een onbeveiligde particuliere e-mailserver tijdens haar ministerschap op Buitenlandse Zaken (2009-2013). Dat zal de FBI het Amerikaanse Openbaar Ministerie adviseren, zei FBI-directeur James Comey tijdens een persconferentie dinsdag.

Daarmee is de juridische angel uit een langlopende zaak, die Clinton al achtervolgde voordat ze zich kandideerde voor het presidentschap. Door zowel haar persoonlijke als haar zakelijke e-mails via een privé-server te versturen, overtrad Clinton veiligheidsregels. „Hoewel bewijs bestaat voor mogelijke overtredingen [...] is ons oordeel dat geen redelijke aanklager zo’n zaak zou laten voorkomen”, aldus Comey.

Maar opgelucht ademhalen kan Clinton zeker niet. Comey noemde de presidentskandidaat „extreem onvoorzichtig” en trok Clintons beoordelingsvermogen publiekelijk in twijfel. Volgens de FBI-directeur konden vijandige buitenlandse regeringen Clintons e-mail gemakkelijk hacken. Ook zei hij dat Clinton tegenstrijdige verklaringen aflegde over deze zaak.

Clinton claimde vanaf het begin dat e-mails die ze tijdens haar ministerschap verstuurde geen geheime informatie bevatten. Dat is door de FBI weersproken: van de 30.000 e-mails die Clinton overdroeg aan de autoriteiten voor onderzoek, bevatten 110 e-mails wel degelijk geheime informatie op het moment van versturen.

Het geeft Clintons opponenten nieuwe munitie in de strijd om het presidentschap. „Het systeem is partijdig”, reageerde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump via Twitter. „Niemand zou boven de wet moeten staan”, aldus partijleider Paul Ryan via hetzelfde medium.

Clinton daarentegen ziet het oordeel als een overwinning. Zij ging door met haar campagne, zonder nog verder aan de zaak te refereren.