Boeken

Europese Literatuurprijs 2016 voor Sandro Veronesi

Veronesi wint de Europese Literatuurprijs 2016 met zijn roman ‘Zeldzame aarden’, het vervolg op zijn succesroman ‘Kalme Chaos (2006)

De Italiaanse schrijver Sandro Veronesi (1959) heeft de Europese Literatuurprijs gewonnen, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde roman van het afgelopen jaar. Veronesi krijgt de prijs samen met zijn Nederlandse vertaler Rob Gerritsen voor zijn roman Zeldzame aarden (2015), het vervolg op zijn succesroman Kalme Chaos (2006).

De jury van de Europese Literatuurprijs, onder leiding van NRC-recensent Margot Dijkgraaf, prijst de geestige manier waarop Veronesi het verhaal vertelt over vierentwintig zorgwekkende uren in het leven van hoofdpersoon Pietro Palladini:

‘Kronkelende lange zinnen, de afspiegeling van Palladini’s innerlijke paniek en zijn abrupte dilemma’s, wisselt Veronesi - en niet te vergeten zijn vertaler Rob Gerritsen - af met puntige dialogen en passages waarin het verhaal vaart krijgt.’

De Europese Literatuurprijs 2016 wordt op 3 september uitgereikt tijdens Manuscript, de traditionele opening van het boekenseizoen. De prijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum Spui25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt gesponsord door het LiraFonds en de De la Hanty de Lancey Foundation.

De genomineerden worden door veertien kwaliteitsboekhandels gekozen uit een groslijst van Europese romans die in het voorgaande jaar in het Nederlands zijn vertaald. De auteur ontvangt € 10.000, de vertaler € 5.000.