Duitse Reiger

De populariteit van het vogels kijken brengt een niet-aflatende stroom vogelgidsen met zich mee. Moest ik het een kleine halve eeuw geleden doen met twee boeken – Zien is kennen en de Vogelgids – tegenwoordig worden zelfs gespecialiseerde determinatiewerken voor moeilijke soortgroepen in het Nederlands vertaald.

Dat de vogelboekenmarkt nog niet verzadigd is, blijkt uit het verschijnen van De Kleine Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa, geschreven en geïllustreerd door O.C. Hooymeijer. Hoewel de flaptekst vermeldt „dat er verschillen met de werkelijkheid kunnen optreden” heb ik de auteur niet op fouten kunnen betrappen. Hij kent zijn vogelsoorten als geen ander.

Neem de Duitse Reiger (Ariër stannus gigantus) die „vaak marcherend waargenomen [wordt] langs sloten en vaarten, waarbij hij met lange poten stampend zijn prooien uit hun schuilplaatsen jaagt”. Het geluid („kan in gezelschap zeer luidruchtig zijn”) is met de omschrijving ‘Raus, Raus’ fonetisch accuraat. Ook de verzamelde volksvogelwijsheden bieden nieuwe informatie: „Duitse Reiger langs de vaart, vis en muis wordt niet gespaard.”