Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

‘The Red Turtle’ zit vol emoties die je zelden ziet in tekenfilms: wroeging, wanhoop, berusting en vertrouwen. Daarentegen heeft de jongensfilm ‘Renesse’ geen niveau.

 • ●●●●

  The Red TurtleAnimatie

  Het zijn golven hoger nog dan die van Kanagawa op de beroemde houtsnede van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai uit 1832. Ze stormen, rollen en deinen eindeloos. Uit elke golf ontspringt een nieuwe golf. Zelfs de horizon is weer een golf. Dat is de oceaan waarin de naamloze hoofdpersoon aan het begin van The Red Turtle voor zijn leven zwemt. Als een laatste golf hem op het strand van een onbewoond eiland smijt, is hij meer levend dan dood. Misschien ergens daartussen, waar vragen over leven en dood er niet meer toe doen. Althans niet op de manier waarop wij gewend zijn. Lees de recensie: ‘Een man, een rode schildpad en andere grote levensvragen

  Regie: Michael Dudok de Wit. In: 27 bioscopen

  Interview Michael Dudok de Wit:Lees het interview: ‘‘Van eenzaamheid word je gek’
 • ●●●●●

  The Legend of Tarzan Avontuur

  Er zit een scheutje camp in The Legend of Tarzan, maar meestal zijn de makers bloedserieus. Het met flashbacks naar zijn ‘origin story’ doorspekte verhaal biedt een neokoloniale blik op het verleden. Slavernij en uitbuiting moeten uitgebannen worden, dat zeker, maar Tarzan wordt geen hedendaagse, politiek correcte held. Die poging is jammerlijk gedoemd: hij blijft de witte redder die ditmaal de kastanjes uit het vuur haalt voor een zonder hem hulpeloze zwarte Amerikaan. Om over de Afrikanen nog maar te zwijgen. Lees de recensie: ‘Tarzan blijft de grote witte redder

  Regie: David Yates. Met: Alexander Skarsgård, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Christoph Waltz. In: 120 bioscopen

 • ●●●●

  A Long and Happy LifeDrama

  Al direct aan het begin van A Long and Happy Life liggen de kaarten op tafel. Zijn boerderij wordt onteigend. Dus óf hij tekent en ontvangt een schadeloosstelling waarmee hij met zijn geheime liefje Anya een leven kan opbouwen in de stad. Of hij tekent niet en hij heeft niets.
  Wat is dat voor keuze voor twintiger Sasha die op het Russische Kola-schiereiland een voormalige kolchoz runt? Het soort onmogelijke keuze waar regisseur Boris Glebnikov ( Koktebel) in zijn rauwe, uitgebeende sociale drama’s zijn hoofdpersonen mee opzadelt. Nietsontziend. Mensen die niets te verliezen hebben, toch nog alles laten verliezen. Lees de recensie: ‘Noodlot op de kolchoz

  Regie: Boris Glebnikov. Met: Alexander Jatsenko, Anna Kotova. In: 9 bioscopen

 • ●●●●●

  The Man Who Knew Infinity Kostuumdrama

  De wiskundige Godfrey Harold Hardy haalde kort voor de Eerste Wereldoorlog het briljante Indiase natuurtalent Srinivasa Ramanujan naar Cambridge. In de film van debuterend schrijver-regisseur Matthew Brown zijn de twee mannen, gespeeld door Jeremy Irons – getypecast als gereserveerde Brit – en Dev Patel – die doorbrak met Slumdog Millionaire – tegenpolen.
  De film is opgebouwd rond tegenstellingen: de kleuren van India versus het grijze Engeland, armoede van Madras versus de praal van Cambridge, het naïeve natuurtalent versus de geharde academicus, de hindoe die gelooft dat God de wiskunde bij hem influistert versus de atheïst. Lees de recensie: ‘Drama blijft schematisch

  Regie: Matthew Brown. Met: Jeremy Irons, Dev Patel, Malcolm Sinclair. In: 31 bioscopen

 • Profiel Steven Spielberg: Over twee weken komt ‘The BFG’ uit, maar in het Eye Filmmuseum staat de hele zomer in het teken van Steven Spielberg. Lees: ‘De balans van de twee Spielbergs
 • ●●●●

  RenesseJongensfilm

  Renesse heeft geen niveau, dat is het idee. Een jochie dat over de rug van een blind meisje ejaculeert en doet alsof zijn sperma zonnebrandolie is. Met de anarchistische branie van de New Kids kan dat leuk zijn, maar de 75 minuten van Renesse lijken wel drie uur te duren omdat het een slordig en liefdeloos in elkaar gelijmd bouwpakket is, neerbuigend richting doelgroep. Wie dat niet inziet, verdient Renesse. Lees de recensie: ‘Ejaculatie over meisjesrug

  Regie: Willem Gerritsen. Met: Niek Roozen, Martijn van Eijzeren, Sam Doets. In: 76 bioscopen