De Belgen willen nu via crowdfunding de wereldtitel in 2018 veiligstellen

Hallo Holland De Belg Dirk Vandenberghe werkte zeven jaar als journalist voor NRC. Dit is zijn laatste bijdrage: vanavond hadden de Rode Duivels kunnen spelen.

Foto Reuters / Wolfgang Rattay

Je kan ook te vroeg op voorsprong komen. Deze fel onderschatte voetbalwijsheid hoorde ik voor het eerst in november 2006 op de prachtige Denis Neville-tribune van Het Kasteel, de trotse thuishaven van Sparta. In Rotterdam werd die raad indertijd niet in de wind geslagen. Sparta miste in het eerste halfuur van de wedstrijd doelbewust enkele kansen, maar won uiteindelijk wel met 3-0. Van Ajax!

Als Radja Nainggolan vorige vrijdagavond, net zoals tegen Zweden, tot helemaal op het einde had gewacht om zijn geluk te beproeven met een afstandschot, dan was die ellendige uitschakeling in de kwartfinale tegen Wales (3-1) de Belgen natuurlijk nooit overkomen. Oké, tegen Hongarije kwamen de Rode Duivels ook binnen het kwartier op 1-0, maar tegen een relatief zwakke tegenstander kom je nog makkelijk weg met zo’n strategische blunder. Tegen sluwe Welshmen niet. Anders hadden de Rode Duivels vanavond in de halve tegen Portugal gestaan, zoals iedereen al in de agenda had genoteerd.

Maar nu blijft het land achter in verdriet, woede, ontgoocheling en onbegrip. Na het WK van 2014 alweer een gemiste kans voor deze zogenaamde gouden generatie. Aan verklaringen geen gebrek, maar vooral bondscoach Marc Wilmots is de kop van jut in kranten en op sociale media. Nu we een paar spelers hebben die op topniveau kunnen presteren als ze er zin in hebben, is ook België een land van vele miljoenen bondscoaches.

Eerder dit toernooi, na de nederlaag tegen Italië, was al geprobeerd om Wilmots te slijten op www.tweedehands.be. Maar niemand bleek bereid om de bondscoach binnen te halen. Toen na de uitschakeling dit weekeinde bekend werd dat de bond een miljoen euro moet betalen indien het contract wordt ontbonden, lanceerde het weekblad Humo een inzamelactie onder de noemer #freewilmots. Via crowdfunding wil het blad zo snel mogelijk een miljoen ophalen, om zo mee het fundament te leggen voor de wereldtitel in 2018. Echt storm loopt het nog niet, gisteravond was nauwelijks duizend euro opgehaald. De Belgen zelf blijken al even gierig als de voetbalbond.

Op een hartverwarmende ontvangst hoefden de Duivels ook al niet te rekenen. Werkelijk niemand stond de voormalige helden op te wachten op de luchthaven van Zaventem. Al kan het feit dat de vlucht werd vervroegd en de aankomst niet werd meegedeeld daar uiteraard ook voor iets tussen zitten. Wellicht moesten de Duivels die tijdens het EK geen transfer wisten te versieren vroeger bij hun manager zijn om nog een en ander te regelen.

Zo hartstochtelijk als de Belgen tot afgelopen vrijdag de Rode Duivels omarmden, zo snel ging het land ook weer over tot de orde van de dag. Met gezeik over het regenweer en het gebrek aan een favoriet in de Tour de France. Met ook de stille hoop dat het straks, op het WK in Rusland, onze Duivels iets beter vergaat. Met hopelijk een nieuwe bondscoach die begrijpt hoe belangrijk het is niet te vroeg op voorsprong te komen – naast een paar andere zaken. Hebben jullie niet nog ergens een polyglotte oefenmeester in de aanbieding?