Dagelijks bestuur ondernemingsraad politie treedt terug

Het bestuur treedt tijdelijk terug om het integriteitsonderzoek van de politie.

Tijdelijk voorzitter Anja Nijs zegt het besluit van het bestuur te "respecteren" en noemt het "ontzettend moedig".
Tijdelijk voorzitter Anja Nijs zegt het besluit van het bestuur te "respecteren" en noemt het "ontzettend moedig". Foto Koen van Weel / ANP

Het dagelijks bestuur van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie treedt terug uit hun bestuurlijke functie, meldt de COR op de site. Zij stappen tijdelijk op om het integriteitsonderzoek van de politie naar de royale uitgaven van het inspraakorgaan de ruimte te geven.

De leden van het dagelijks bestuur schrijven dat het voornaamste doel is om rust te brengen binnen de COR en het vertrouwen te herstellen.

“De DB-leden willen het functioneren van de COR niet in de weg staan en hebben daarom zelf besloten om, in het algemeen belang, zich tijdelijk terug te trekken als lid van het dagelijks bestuur.”

Badeendjes, badlakens, wijnpakketten en luxe paraplu’s werden door de COR gedeclareerd. Lees het verhaal hier: 89.000 euro voor vergaderingen

In opspraak om geldsmijterij

De COR vertegenwoordigt 65.000 politiewerknemers. Binnen de club brak eind vorige maand hevige ruzie uit over wat de consequenties moeten zijn nadat het de afgelopen twee jaar tienduizenden euro’s uitgaf aan feestjes, reizen, kleding en imago-coaching. Het budget over 2015 van 1,6 miljoen euro is met ruim 2,3 ton overschreden.

Tijdelijk voorzitter Anja Nijs zegt het besluit van het bestuur te “respecteren” en noemt het “ontzettend moedig”.

Vorige maand werd bekend dat de korpschef van de nationale politie Erik Akerboom opdracht heeft gegeven tot een onderzoek naar de besteding van het budget dat door de vorige korpschef Gerard Bouman aan de COR is verstrekt. Een kleine week geleden legde de voorzitter van de COR zijn functie neer. De overige vijf leden lieten toen weten te blijven zitten. In een schriftelijke verklaring zeiden ze het “een verlies voor de COR te vinden” dat Giltay is opgestapt.

De politieacademie liet eerder al weten geen deel meer te willen uitmaken van de ondernemingsraad. Ook de vertegenwoordiger van de politie in Noord-Nederland Ben Kenters is opgestapt en politiebond VMHP heeft eveneens laten weten voorlopig niet meer in de COR te gaan zitten.