De Thuiskok: Curry met komkommerpickle

Pickles zijn fijne frisse ingrediënten die altijd van pas komen in een gerecht. Je kunt ze, nu je toch zelf bezig bent, net zo zoet, zoetzuur of zuur maken als je wilt. De basis is 1 deel water op 1 deel azijn op 1 deel suiker, maar je kunt met de hoeveelheid van alle drie vloeistoffen variëren.

Doe alle ingrediënten, behalve de komkommer, in een pan en breng aan de kook. Zet opzij en laat 15 minuten afkoelen. Giet het mengsel over de komkommer en dek af. Je kunt het na een uurtje al eten, maar hoe langer je de smaken laat intrekken, hoe lekkerder het wordt.

Verhit in een pan met dikke bodem de olie. Voeg de uien, knoflook en gember toe en fruit op laag vuur tot de uien zacht zijn. Doe de andere specerijen erbij (ook de curryblaadjes) en bak 1 minuut mee terwijl je goed blijft roeren. Voeg de tomaten, de wortel of pastinaak en de kokosmelk toe. Zorg dat de groente net onder staat, voeg zo nodig nog wat water toe. Breng op smaak met wat zout, niet te veel. Doordat de curry inkookt zal de smaak geconcentreerder en dus zouter worden. Laat zachtjes koken tot alles zacht is, ongeveer 45 minuten. Proef of de curry voldoende op smaak is en voeg eventueel nog wat zout toe. Verdeel over kommen en serveer met de pickles en papadums.