‘Brand aan boord van de in mei neergestorte Airbus A320 van EgyptAir’

De bemanning van de afgelopen mei neergestorte vlucht MS804 van EgyptAir probeerde een brand te blussen aan boord van het toestel. Dat valt volgens Egyptische functionarissen af te leiden uit onderzoek van de cockpitvoicerecorder. De nieuwe bevindingen zijn consistent met eerder verkregen informatie uit de andere zwarte doos, de vluchtdatarecorder. Daaruit bleek dat er rook was bij een toilet en in de elektronische systemen van het vliegtuig.

Daags na het incident spraken onderzoekers van de Franse luchtvaartdienst BEA ook al hun vermoedens uit over brand in het toestel. Daarbij baseerden ze zich op gegevens van het zogeheten ACARS-systeem, dat automatische berichten stuurt naar grondstations.

Bij de ramp met de Airbus A320 kwamen alle 66 inzittenden om het leven. Het toestel was onderweg van Parijs naar de Egyptische hoofdstad Kaïro, toen het in de Middellandse Zee stortte.

De onderzoekscommissie heeft zich nog niet officieel uitgesproken over de oorzaak van de crash. Eerder zeiden officials er „bijna zeker” van te zijn dat het vliegtuig doelwit was geworden van een terreuraanslag. Maar van die lezing kwam de Franse Justitie later terug. Egypte zegt nog geen enkele mogelijkheid uit te sluiten. (Reuters)