Edwin Jacobs naar Dortmund

Edwin Jacobs, de artistiek directeur van Centraal Museum Utrecht, wordt intendant van Dortmunder U, een voormalige bierbrouwerij in Dortmund die is omgebouwd tot groot cultureel verzamelgebouw. De benoeming gaat in per 1 januari volgend jaar. Het is de tweede benoeming van een Nederlander op een aansprekende positie in de Duitse museumwereld in een jaar tijd. Eerder dit jaar vertrok Paul Spies van het Amsterdam Museum naar Berlijn om leiding te geven aan vijf stadsmusea.

In Dortmunder U gaat Jacobs leiding geven aan onder meer het stedelijke museum voor moderne en hedendaagse kunst (Museum Ostwall), een kunsthal, de Kunstverein fur Medientechnologie, een centrum voor beeldende vorming, een bioscoop en een campus van de Technische Universiteit Dortmund en de kunstacademie. Jacobs: „Zij hebben allemaal een eigen programmering, maar die wordt wel in gezamenlijkheid ontwikkeld.”

De Dortmunder U ontstond rond 2010, toen Essen Culturele Hoofdstad van Europa was en het hele Ruhrgebied bijdroeg aan de festiviteiten en de programmering. De Dortmunder U staat nu bekend als een van de culturele paradepaardjes van het Ruhrgebied.

Jacobs vormt sinds 1 april 2009 samen met zakelijk directeur Marco Grob de directie van het Centraal Museum in Utrecht.