Nationale parlementen kunnen handelsverdrag tussen EU en Canada toch blokkeren

De nationale parlementen van de EU-lidtstaten mogen toch hun stem uitbrengen over het beoogde vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag besloten.

In de EU laaide de afgelopen week een fel conflict op over de rol van nationale parlementen bij het goedkeuren van Europese handelsverdragen. Dat gebeurde nadat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had gezegd de nationale parlementen niet te betrekken bij de ratificatie van het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met Canada (CETA).

De Europese Commissie benadrukte dinsdag dat juridisch gezien een verdrag alleen door de nationale parlementen goedgekeurd hoeft te worden als daarin kwesties aan de orde komen waarover alleen de lidstaten bevoegdheden hebben. Eerder concludeerde de juridische dienst van de Commissie dat daar in dit geval geen sprake van is. Daarom zouden alleen de Raad van ministers (waarin de regeringen van alle lidstaten vertegenwoordigd zijn) en het Europees Parlement in hoeven te stemmen met het onderhandelingsresultaat van de Commissie.

Desondanks heeft de Europese Commissie nu toch besloten de nationale parlementen erbij te betrekken. Maar de commissie stelt ook voor het akkoord alvast voorlopig in werking te laten treden in afwachting van goedkeuring. Volgens GroenLinks wil de Commissie dat doen nadat het Europarlement gestemd heeft, maar voordat alle nationale parlementen hun goedkeuring hebben gegeven.

Nu de nationale parlementen mogen stemmen over het handelsverdrag, is de weg vrij voor eventuele referenda over het CETA-verdrag. In Nederland is al een initiatief gestart voor een referendum. Tegenstanders stellen dat CETA de voedselveiligheid ondergraaft. In een gesprek met NRC zegt de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Dion, dat het verdrag juist goed is voor alle burgers in de EU. (NRC)