Winkeliers klagen PostNL aan

PostNL verlaagt vergoeding voor afhaalbalies in winkels.
PostNL verlaagt vergoeding voor afhaalbalies in winkels. Foto ANP

Winkeliers die een afhaalbalie van PostNL huisvesten, hebben een kort geding aangespannen tegen het postbedrijf vanwege de lagere vergoeding die zij ontvangen. De zaak dient 3 augustus bij de rechtbank in Den Haag.

PostNL maakt misbruik van zijn economische machtspositie en is niet gerechtigd deze verlaging eenzijdig door te voeren, vindt branchevereniging VVP. PostNL kondigde eerder dit jaar een verlaging aan van de vergoedingen die winkeliers ontvangen voor het afhandelen van post en pakketten. De maatregel treft circa 2.500 ondernemers. Het bedrijf betaalt 25 tot 40 procent minder, aldus de VVP. Zij vindt dat onredelijk, mede omdat de huidige contracten winkeliers verbieden ook zaken te doen met andere bezorgbedrijven.

PostNL wil nog niet inhoudelijk reageren. Eerder meldde het bedrijf dat ruim 90 procent van de winkeliers akkoord is gegaan met de nieuwe tarieven. (ANP)