‘Aantal scheefwoners afgelopen jaren sterk gedaald’

Aantal huurders dat te veel verdient om in sociale woning te mogen wonen sterk gedaald volgens onderzoek ministerie.

Foto ANP / Guus Schoonewille

Het aantal ‘scheefwoners’ op de sociale woningmarkt is tussen 2012 en 2015 is volgens het ministerie van Wonen met een kwart afgenomen tot 20 procent. Deze huurders, die eigenlijk te veel verdienen om een in een sociale woning te wonen, stromen ook sneller door naar een koopwoning of een huurwoning in de sociale sector. Maar dat komt niet door invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2013. Scheefwoners die willen verhuizen komen vaak niet meer in aanmerking van een sociale woning omdat de toewijizingseisen zijn aangescherpt.

Dit alles blijkt uit een evaluatie die minister Blok (Wonen, VVD) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bij invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging was die evaluatie al toegezegd om te zien of daarmee inderdaad scheefwonen wordt terug gedrongen.

Sinds 2013 kunnen corporaties en particuliere verhuurders, afhankelijk van het inkomen van de huurder, extra verhogingen opleggen bovenop de jaarlijkse reguliere huurverhoging. Ongeveer de helft van de scheefwoners heeft met die extra huurverhogingen te maken gehad. Vaak zijn de huren daardoor gestegen tot of over de maximale huurprijsgrens. Maar scheefwoners die meer huur moesten betalen, zijn niet vaker doorgestroomd dan huurders die alleen de reguliere huurverhoging kregen.

De meeste huurders met een midden- of hoger inkomen willen helemaal niet verhuizen, zo blijkt uit het onderzoek. Ze nemen de extra huurverhogingen voor lief omdat de prijs-kwaliteitsverhouding. Pas als ze over een reeks van jaren die huurverhoging hebben betaald, kan dat leiden tot een verhuisgolg van de sociale huurmarkt naar de vrije sectormarkt.