Weer protesten tegen het regime van Mugabe, vandaag staken artsen en andere ambtenaren

In Zimbabwe groeit het protest tegen het regime van Robert Mugabe, inmiddels 92 jaar en al 36 jaar aan de macht. Maandag was de hoofdstad Harare weer het toneel van straatprotesten tegen de verslechterende leefomstandigheden en machtsmisbruik van overheidsdienaren. De politie zette waterkanonnen in, schoot traangasgranaten af en loste waarschuwingsschoten.

Doelwit van het protest was maandag de politie. Met name chauffeurs van minibusjes en hun hulpjes klaagden over corruptie van agenten die overal wegblokkades zouden opzetten om hun geld te kunnen aftroggelen.

Volgens een verslaggever van het persbureau AP ging het er soms hard aan toe. Hij zag hoe een aantal mensen twee agenten aanviel, hen in elkaar sloeg met hun wapenstokken en er toen vandoor ging met hun uniformen. Andere relschoppers bekogelden de politie en automobilisten met stenen.

Voor dinsdag staat een staking op het programma van artsen in dienst van ziekenhuizen van de staat en van andere overheidsambtenaren. Zij zeggen dat ze hun salaris over juni nog niet hebben ontvangen.

Het geweld illustreert volgens waarnemers de groeiende onvrede onder de bevolking. In de afgelopen weken vonden bijna dagelijks protesten plaats. Afgelopen vrijdag werd een pakhuis in brand gestoken in Beitbridge, op de grens van Zimbabwe en Zuid-Afrika, bij rellen uit protest tegen het Zimbabweaanse besluit de import van een groot aantal producten uit Zuid-Afrika te verbieden.

Minister van Financiën, Patrick Chinamasa, heeft Westerse landen benaderd om Zimbabwe bij te springen met leningen die bijna twee decennia geleden werden. Dat gebeurde omdat Zimbabwe zijn aflossingsverplichtingen niet nakwam. Daarnaast kreeg het land sancties opgelegd wegens mensenrechtenschendingen en het aan de laars lappen van democratische spelregels.