Voicerecorder EgyptAir-toestel wijst op brand

De officiële onderzoekscommissie spreekt zich nog niet uit over de oorzaak van de crash in mei.

Een toestel van EgyptAir, beeld ter illustratie.
Een toestel van EgyptAir, beeld ter illustratie. AP / Christophe Ena

De cockpitvoicerecorder van de in mei neergestorte vlucht MS804 van EgyptAir wijst op brand in het toestel. Te horen is hoe de bemanning probeert om brand aan boord te blussen, zo meldt persbureau Reuters.

Dit bevestigt informatie uit de andere zwarte doos, de vluchtdatarecorder. Daaruit bleek dat er rook was bij een toilet en in de elektronische systemen van het vliegtuig. Daags na het incident spraken onderzoekers van de Franse luchtvaartdienst BEA ook hun vermoedens uit over brand in het toestel. Daarbij baseerden ze zich op gegevens van het zogeheten ACARS-systeem, dat automatische berichten stuurt naar grondstations.

Bij de ramp met de Airbus A320 kwamen alle 66 inzittenden om het leven. Het toestel was onderweg uit Parijs naar Caïro, toen het in de Middellandse Zee stortte.

De onderzoekscommissie heeft zich nog niet officieel uitgesproken over de oorzaak van de crash. Vlak na de crash zeiden officials “bijna zeker” te zijn van een terreuraanslag, maar de Franse Justitie meldde later dat dit toch niet plausibel lijkt.