Vandaag in de Tour: de langste etappe

De vierde etappe start vandaag in Saumur, een wijndorpje gelegen in de streek van de Loire-vallei, en eindigt in Limoges.

Het peloton maandag tijdens de derde etappe.
Het peloton maandag tijdens de derde etappe. Foto AFP/Kenzo Tribouillard

Gaat Cavendish zijn hattrick voltooien? Of wint dinsdag - in de langste etappe van de Tour - een van de Duitse sprinters?

Etappe 4: Saumur - Limoges

De vierde etappe start dinsdag in Saumur, een wijndorpje gelegen in de streek van de Loire-vallei, en eindigt in Limoges. Daartussen fietsen de wielers een etappe van welgeteld 237,5 kilometer, dat daarmee de langste is van de tour.

Maar naast dat-ie lang is, is de rit ook behoorlijk vlak. Vanaf Saumur gaan de renners zo’n beetje in een rechte lijn naar beneden, waarna ze bij aankomstplaats Limoges nog een lastige sprint krijgen. De tweede helft van de Saumur-Limoges glooit licht. De Côte de la Maison Neuve, 55 kilometer na de start, is een kleine beklimming van de vierde categorie; 1,2 kilometer à 5,6%.

Dat is gelijk het begin van het wat heuvelachtigere gedeelte van de etappe. Op 8 kilometer van de finish is er nog een klim van een halve kilometer die zo’n 6 procent omhoog gaat, en in de laatste 500 meter stijgt het asfalt nog met 5 procent.

En, wie gaat de vlakke, lange rit van vandaag winnen? In 1963 was dat nog Jan Jansen, en in 1977 zegevierde Jan Raas in aankomstplaats Limoges.

Maar dinsdag moeten we rekening houden met een Duitser, schrijft onze wielerverslaggever Maarten Scholten. Namelijk: John Degenkolb.

“Die afgrijselijke crash met een tegemoetkomende auto, in januari op trainingskamp. Open armbreuk, verwondingen aan benen en gezicht. Amputatie van de wijsvinger kon ternauwernood worden voorkomen, carrière gered. Maar nu alweer meedoen voor ritwinst in de Tour? John Degenkolb is sterk, rit vier een aankomst voor machtsprinters.”