Valls drukt hervormingen arbeidsmarkt weer door parlement

De wet moet de Franse arbeidsmarkt flexibeler maken.

De Franse Manuel Valls in het parlement.
De Franse Manuel Valls in het parlement. AFP / Thomas Samson

De Franse premier Manuel Valls heeft opnieuw zonder stemming zijn hervorming van de arbeidswetgeving door het Franse parlement gedrukt. Als binnen 24 uur geen motie van wantrouwen wordt ingediend, zou dat tot enige flexibilisering op de geblokkeerde Franse arbeidsmarkt moeten leiden.

De premier gebruikt een noodmaatregel op basis van het grondwetsartikel 49.3, ministers kunnen daarmee het parlement omzeilen. De rechtse oppositie heeft aangekondigd geen motie van wantrouwen in te dienen. Ook bij de stemming in de eerste termijn werd de speciale regel toegepast.

De wetgeving van Valls moet het voor bedrijven makkelijker maken om werknemers te ontslaan. De hoop is dat als soepeler wordt omgegaan met contracten voor onbepaalde tijd, jongeren meer kans krijgen op een vast contract. Daarmee wordt het voor hen ook makkelijker om een hypotheek af te sluiten. Meer dan 3,5 miljoen mensen in Frankrijk zijn werkloos, vooral jonge Fransen komen moeilijk aan werk.

Afgezwakt

Valls stuitte met zijn plannen op veel tegenstand. Naast woedende vakbonden kon de Franse premier ook rekenen op protest uit de linkervleugel van de socialistische partij in Frankrijk, waardoor er geen meerderheid was in de Assemblée Nationale. Het pakket arbeidsmarkthervormingen werd flink afgezwakt, maar kan desondanks nog altijd niet rekenen op een meerderheid.

Vooral het centrale artikel 2, dat onderhandelingen in bedrijven zwaarder laat wegen dan sectoronderhandelingen, ligt onder vuur. Daarmee zet de socialistische Franse regering de vakbeweging verder buitenspel.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de Franse Senaat. Dezelfde grondwettelijke noodmaatregel werd vorig jaar ook gebruikt voor het doordrukken van economische maatregelen.