Tot 16 jaar celstraf voor leden terreurcel Verviers

Volgens de rechter had de terreurcel een aanslag op het vliegveld Zaventem beraamd.

Buurtonderzoek in het Belgische Verviers waar de terreurcel opgerold werd, januari 2016.
Buurtonderzoek in het Belgische Verviers waar de terreurcel opgerold werd, januari 2016. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De Belgische rechter heeft vier van de voornaamste leden van een terreurcel die in januari in het Belgische Verviers werd opgerold veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. Dat meldt persbureau Reuters. Belgische Justitie had tot achttien jaar geëist.

Drie van de vier mannen, Marouane El B., Souhaib El A. en Mohamed A. hebben 16 jaar celstraf gekregen. De vierde, Omar D., moet een straf van acht jaar uitzitten.

Volgens de Belgische rechter was er geen twijfel dat er in de woning in Verviers een aanslag voorbereid werd. De terreurcel zou het op het vliegveld van Brussel, vliegveld Zaventem, hebben gemunt. Volgens de aanklagers stond de cel via Abaaoud in constant contact met Islamitische Staat in Syrië. Abaaoud, die genoemd werd als brein achter de aanslagen in Parijs afgelopen november, werd enkele dagen na de aanslagen in een politieactie gedood.

Vermoedelijk behoorden in totaal zestien leden tot de terreurcel. Negen van hen zijn nog voortvluchtig, en twee kwamen er om bij de politie-inval. Bij die inval vond de politie wapens, springstof en politie-uniformen. ANP meldt dat eerder werd op de telefoon van Abaaoud al schetsen van een aankomsthal en een man met een bagagewagentje, waarbij ‘bom’ en ‘Zaventem’ stonden vermeld.