Presentator Chris Evans weg

Opstappen is een trend in het Verenigd Koninkrijk. Na premier David Cameron (referendum verloren), bondscoach Roy Hodgson (van IJsland verloren met Engelse voetbalteam), heeft maandag Chris Evans, presentator van het autoprogramma Top Gear, er na tegenvallende kijkcijfers ook de brui aangegeven.

Zondag trok het BBC-programma slechts 1,9 miljoen kijkers – een dieptepunt voor de eens populaire show. Dat had deels te maken met het EK voetbal op een andere zender, waar 6,6 miljoen kijkers de wedstrijd Frankrijk-IJsland volgden.

Maar deels ook met Evans, die het afgelopen seizoen – het eerste zonder Jeremy Clarkson die vertrok nadat hij een producent een tand door de lip had geslagen – de zwakste schakel was bij Top Gear. Over de uitzending van zondag schreef de recensent van The Daily Telegraph bijvoorbeeld dat het programma „sprankjes van beloftes” vertoonde. „Zoals de rappe Porsche 911 R in deze aflevering, verdwijnen die echter zodra Chris Evans begint te schreeuwen.”

Evans tweette maandag: „Ik denk dat mijn opstappen het beste is wat ik kan doen de zaak te helpen.”

Medepresentator Matt LeBlanc, die door recensenten en kijkers wordt geprezen, zou met de BBC onderhandelen over een nieuw seizoen. Vorige maand meldden Britse media dat LeBlanc dreigde op te stappen, als Evans niet zou weggaan. De BBC weigerde dat te bevestigen of te ontkennen.