De Thuiskok: Konfijten - aioli

We hebben het vandaag niet over de conserveringsmethode waarbij suiker wordt gebruikt, maar over de Franse kooktechniek confit, waarbij vlees, vis of groente op lage temperatuur wordt gegaard in grote hoeveelheden vet of olie. Beroemde voorbeelden van deze bereidingstechniek zijn confit de canard of rilette, maar wij gaan vandaag aan de slag met knoflook.

Met geconserveerde knoflook moet je altijd oppassen als je het wil bewaren. Er bestaat namelijk een (klein) gevaar voor botulisme. Werk daarom altijd hygiënisch, steriliseer de materialen en potten waarmee je werkt en bewaar het altijd in de koelkast.

Snijd de bovenkant van de bollen knoflook, leg in een ovenschaal en giet er veel olijfolie overheen. Breng op smaak met zout en peper en dek af met aluminiumfolie. Rooster 20-30 minuten op 180 graden tot de knoflook mooi zacht is.

Meng de wittewijnazijn met de saffraan en zet opzij op een warme plek, minimaal 30 minuten, maar het liefst een dag van tevoren. Meng met een staafmixer of in een keukenmachine de saffraan, de azijn, de eidooiers, de mosterd, de gekonfijte teentjes knoflook zonder schil en het zout. Blijf mengen terwijl je de olie er langzaam aan toevoegt tot het de goede dikte heeft. Proef of de aioli op smaak is en voeg eventueel peper en zout toe.