Gebruik alcohol neemt af bij jongeren, lachgas populair

Dat blijkt uit onderzoek van het het Trimbos-instituut dat eens in de vier jaar gehouden wordt.

In 2011 had 66 procent van de 12- tot en met 16-jarige scholieren ooit alcohol gedronken, in 2015 was dit gedaald naar 45 procent.
In 2011 had 66 procent van de 12- tot en met 16-jarige scholieren ooit alcohol gedronken, in 2015 was dit gedaald naar 45 procent. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het aantal jongeren dat alcohol nuttigt en tabak- of cannabis rookt is de afgelopen vier jaar afgenomen. Wel winnen de e-sigaret en lachgas aan populariteit bij de jeugd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het onderzoek van het het Trimbos-instituut wordt eens in de vier jaar gehouden onder scholieren in groep 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs. Op basisscholen werkten 2.090 leerlingen mee aan het onderzoek, op middelbare scholen waren dit er 6.714.

Wat blijkt is dat het percentage jongeren dat dagelijks rookt gehalveerd is van 6 naar 3 procent. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) laat wel weten dat er een groot verschil is te zien tussen schooltypen. Zo zegt 32 procent van de leerlingen op het vmbo basis weleens gerookt te hebben. Op het vwo ligt dat percentage op 16 procent.

Drank gekocht door de ouders

Jongeren zijn de afgelopen vier jaar ook minder gaan drinken. In 2011 had 66 procent van de 12- tot en met 16-jarige scholieren ooit alcohol gedronken, in 2015 was dit gedaald naar 45 procent. Een kwart van de jongeren geeft aan dat ze de alcohol verkregen hebben via hun ouders. In 2001 was dit nog 16 procent. Volgens Van Rijn is het daarom belangrijk dat men blijft werken aan de campagne NIX 18: “Zeker onder ouders.”

De reden dat jongeren minder alcohol nuttigen en tabak roken, komt volgens het ministerie van Volksgezondheid door de toename van campagnes. Ook de verhoging van de leeftijd van 16 naar 18 jaar waarop jongeren alcohol en tabak mogen kopen zou bijdragen aan de daling van het drank- en tabaksgebruik onder jongeren.

E-sigaret en lachgas

Hoewel jongeren dus aangeven minder alcohol te drinken en minder tabak te roken, is het aantal jongeren dat de e-sigaret probeert wel hoog volgens Van Rijn. 1 op de 10 basisschoolleerlingen heeft tijdens het onderzoek van het Trimbos-instituut aangegeven wel eens een elektrische sigaret gerookt te hebben. Bij jongeren tussen de 12 en de 16 jaar zegt een derde wel eens de e-sigaret geprobeerd te hebben.

Onder de jongeren is in 2015 voor het eerst ook het gebruik van lachgas gepeild. Daaruit blijkt dat 8 procent dit middel wel eens gebruikt heeft. “Opvallend veel leerlingen blijken dit middel geprobeerd te hebben”, aldus van Rijn. De staatssecretaris gaat het Trimbos-instituut vragen nader onderzoek te doen naar het gebruik van lachgas onder jongeren. Het gas, dat bij jongens en meisjes ongeveer even populair is, geeft een kortdurende maar sterke roes.