Slapend rijk worden: het kan

Bonus

Je werknemers belonen voor een goede nachtrust, helpt dat?

Illustratie Tomas Schats

Tuurlijk: je weet het best, minstens acht uur per nacht slapen is goed voor je. Het werk gaat sneller, je bent scherper en vaak nog een stuk gezelliger ook. Maar als Barack Obama en Margaret Thatcher een land kunnen regeren op krap zes uur slaap, waarom zou jij dat dan niet kunnen? Toch blijkt uit menig onderzoek dat het merendeel van de werknemers die minder dan acht uur per nacht slaapt, aanzienlijk minder productief is. Slapen loont kortom, moet ook de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Aetna gedacht hebben. Werknemers van Aetna kunnen namelijk tot 300 dollar per jaar extra verdienen wanneer ze minstens zeven uur per nacht slapen. Dit zogenaamde ‘slaapprogramma’ is facultatief: werknemers mogen zelf weten of ze meedoen. Inmiddels doen zo’n 17.000 van de 48.600 werknemers bij Aetna aan het programma mee.

‘We vertrouwen onze werknemers’

Wie dat doet, kan 25 dollar verdienen voor elke 20 dagen dat hij of zij de zeven uur slaap per nacht haalt, met een maximum van 300 dollar per jaar, wat gelijk staat aan 240 ‘gezonde’ nachten.

Hoe goed slaap jij eigenlijk? Doe onze quiz

Staat de baas vervolgens dagelijks naast je bed? Nee, werknemers van Aetna registreren de uren die ze slapen automatisch met een smartwatch of fitnessgadget, of voeren de uren achteraf handmatig in. Op de vraag of dat niet een ietwat fraudegevoelige methode is antwoordt Ethan Slavin, woordvoerder bij Aetna: „We vertrouwen onze werknemers volledig, en checken de resultaten daarom niet. Bovendien gaat het ook om het signaal dat we ermee af willen geven: we willen werknemers ervan bewust maken dat een goede nachtrust belangrijk voor ze is.” Het bedrijf laat het daarom niet bij een bonus: regelmatig worden tweets en mails verstuurd die werknemers eraan herinneren hoe goed voldoende slaap voor ze is. Aetna startte zelfs een blogpagina op Tumblr, die vol staat met ‘slaaptips’.

En werkt het?

Het slaapprogramma is onderdeel van een breder gezondheidsprogramma dat Aetna hanteert om het welzijn van medewerkers te verbeteren. Daartoe behoren ook stressverminderingscursussen, of tips voor een gezonde voeding. Of dat allemaal een positief effect heeft op de totale productiviteit van werknemers moet nog blijken, maar „we krijgen wel veel positieve reacties van werknemers die merken dat het voor hen persoonlijk werkt”, aldus Slavin. „Het is een stok achter de deur.”