Ruimtesonde Juno bereikt Jupiter

Het ruimtevaarttuig heeft er een reis van vijf jaar en bijna drie miljard kilometer voor af moeten leggen.

Bij Mission Control, NASA, op het moment dat het nieuws over de succesvolle aankomst van ruimtesonde Juno bekend werd.
Bij Mission Control, NASA, op het moment dat het nieuws over de succesvolle aankomst van ruimtesonde Juno bekend werd. Foto AP/Ringo H.W. Chiu, Poo

Juno, de ruimtesonde van luchtvaartmaatschappij NASA, heeft maandagnacht op succesvolle wijze planeet Jupiter bereikt. Na een reis van vijf jaar en bijna drie miljard kilometer is het vaartuig aangekomen in een baan rond de grootste planeet van ons zonnestelsel. Dat maakte de NASA vannacht bekend.

Bericht gaat verder na de tweet.

Juno cirkelt de komende twintig maanden om de planeet om onderzoek te doen naar het ontstaan ervan. De manoeuvre om de sonde maandagnacht bij de Jupiter te krijgen was een precisiewerk. Het ruimtevaarttuig moest op precies de juiste plek gepositioneerd worden, op precies het juist moment moest de motor aangezet worden en als er iets mis ging, dan zou de missie - die 1,1 miljard dollar kostte - niet afgerond kunnen worden.

Bekijk hier een filmpje over hoe de aankomst bij Jupiter precies in zijn werk ging.

Eerste foto’s augustus

De eerste foto’s afkomstig van de sonde worden eind augustus verwacht. De taak van Juno is om zoveel mogelijk te weten te komen over de atmosfeer en de inwendige structuur van Jupiter - waar de aarde wel zo’n dertienhonderd keer inpast.

Lees meer over de Juno-missie naar Jupiter: De spannende draai van de Juno-sonde om Jupiter

Het ruimtevaarttuig draait volledig op zonne-energie. Juno is de tweede sonde ooit dat in een baan rond Jupiter vliegt. De eerste was de Galileo, die van 1995 tot 2003 zijn missie uitvoerde.

Het Juno-project is een samenwerking van verschillende landen. Het Amerikaanse NASA leidt de missie, maar wetenschappers uit België, Denemarken, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn betrokken bij het analyseren van de gegevens die Juno publiceert. Een Belgisch team coördineert de Hubble-waarnemingen van het poollicht van de planeet.

De missie is vernoemd naar Juno. Zij was een van de belangrijkste goden in de Romeinse mythologie. Ze was de vrouw (en tevens de zus) van oppergod Jupiter.