Presidentiële verkiezingen Oostenrijk op 2 oktober

Afgelopen week oordeelde de hoogste rechtbank dat de verkiezingen van mei opnieuw moeten.

Presidentskandidaten Alexander van der Bellen (links) en Norbert Hofer (rechts) in mei.
Presidentskandidaten Alexander van der Bellen (links) en Norbert Hofer (rechts) in mei. Foto Joe Klamar/AFP

De Oostenrijkse overheid heeft 2 oktober gekozen als de dag waarop de presidentiële verkiezingen opnieuw gehouden worden, zo meldt AP. Die datum moet wel nog goedgekeurd worden door het parlement, maar dat is slechts een formaliteit.

Vrijdag oordeelde het Constitutionele Hof dat de presidentsverkiezingen van 22 mei tussen de rechtse politicus Norbert Hofer (FPÖ) en de onafhankelijke, voormalig Groene politicus Alexander van der Bellen opnieuw moeten. Van der Bellen won de verkiezingen in mei met 50,3 procent. Hij had 30.000 stemmen meer dan Hofer.

Polarisatie

Hofer diende een klacht in over “misstanden” bij het tellen van de stemmen. Zo zouden bijzitters niet zijn komen opdagen en zijn duizenden briefstemmen te vroeg geopend en geteld. Maar ook de FPÖ’ers, waartoe Hofer behoort, gaven toe procedurele regels aan de laars te hebben gelapt. De FPÖ’ers hebben nooit beweerd dat de uitslag gemanipuleerd was, maar de procedurele fouten zijn voldoende om de Oostenrijkers opnieuw naar de stembus te laten gaan.

NRC-correspondent Caroline de Gruyter schreef eerder over de nieuwe verkiezingen:

De Oostenrijkse herhalingsoefening, in september of oktober, kost miljoenen en zal de politieke kloof in het land, dat uiterst gepolariseerd raakte in de twee stemrondes voor het presidentschap, wellicht vergroten.

Gruyter schreef dat de nationalistische en eurosceptische partij van Hofer voornamelijk veel stemmen van voormalige arbeiders kreeg, terwijl Van der Bellens achterban vooral bestaat uit hoogopgeleiden.

Belangrijke dag voor Europees asielbeleid

2 oktober wordt een dag waarop het Europese asielbeleid ter discussie zal staan. Op die dag zal ook het Hongaarse referendum over het Europese akkoord over de herverdeling van vluchtelingen plaatsvinden. De Hongaarse premier Orbán spreekt zich fel uit tegen vluchtelingen en de kans is groot dat de Hongaren tegen het opnemen van vluchtelingen zullen stemmen.