Politie doodde mogelijk een van de gegijzelden Bangladesh

Ook worden vijf van de gegijzelden nog door de politie vastgehouden en ondervraagd.

Mensen leggen bloemen neer ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op het restaurant in Dhaka, waarbij twintig mensen omkwamen.
Mensen leggen bloemen neer ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op het restaurant in Dhaka, waarbij twintig mensen omkwamen. Foto AP

Bengaalse veiligheidsdiensten die vrijdag ingrepen bij de gijzeling in een restaurant in hoofdstad Dhaka, hebben bij hun bevrijdingsactie mogelijk een van de gegijzelden doodgeschoten. Dat meldt persbureau AFP, bij monde van politiefunctionaris Saiful Islam.

In eerste instantie leken er zeven gijzelnemers te zijn. Zes van hen kwamen om het leven, een werd er gearresteerd. Nu zegt Islam dat de pizzabakker van het restaurant een van de zes was die omkwamen.

Lees meer over de aanslag in Bangladesh: Hakmesterroristen treffen nu expats

Hakmessen

Ook maakte de Bengaalse politie dinsdag bekend bezig te zijn met een klopjacht op zes handlangers van de terroristen die de aanslag pleegden. De autoriteiten zijn begonnen met het ondervragen van de families van de militanten.

Vijf van de dertien gegijzelden die de aanslag overleefden, worden nog vastgehouden. Volgens de Bengaalse autoriteiten waren zij allen afkomstig uit Bangladesh, meldt persbureau AP. De politie is een onderzoek begonnen naar de achtergrond van deze gegijzelden en ondervraagt ook hun families en kennissen. Het is onduidelijk of zij worden vastgehouden omdat ze verdachten zijn.

Bij de aanslag vrijdag werden meer dan dertig personen gegijzeld. Twintig van hen werden vermoord, het merendeel van hen met een hakmes. Onder de slachtoffers waren negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalen, een Indiër en een Amerikaan. Dertien gegijzelden werden door de veiligheidsdiensten bevrijd.

Verzen uit de Koran

Volgens ooggetuigen werd bij de gijzeling een onderscheid gemaakt tussen moslims en niet-moslims. Overlevenden zeggen dat alle gegijzelden een vers uit de Koran moesten opzeggen. Wie dat niet kon, werd vermoord. De gijzeling duurde twaalf uur.

Terreurgroep Islamistische Staat eiste de aanslag al gauw op, maar of zij er daadwerkelijk achter zaten, is nog niet bevestigd. De minister van Binnenlandse Zaken Asuduzzaman Khan zei zondag dat noch IS noch Al-Qaeda achter de aanslag zat. Hij herhaalde wat de overheid al eerder had verkondigd, dat binnenlandse militanten van terreurbeweging Jamaat-ul-Mujahideen de terreurdaad pleegden.

Meerderheid moslim

In Bangladesh (160 miljoen inwoners, van wie meerderheid moslim) is al langer sprake van groeiende spanning. De afgelopen maanden nam het aantal aanvallen toe. Onder meer extremistische militanten op religieuze minderheden, buitenlanders, wetenschappers of anderen waren het doelwit.