Overtredingen een op vijf horecazaken en detailhandels

Dat concludeert de Inspectie SZW na een grootschalig onderzoek. Er werd voor 5,5 miljoen euro aan boetes uitgedeeld.

In totaal werden 1.914 horecaondernemingen en 1.326 detailhandels onderzocht.
In totaal werden 1.914 horecaondernemingen en 1.326 detailhandels onderzocht. Foto Evert Elzinga / ANP

Bij ruim 20 procent van geïnspecteerde horecabedrijven en de detailhandel wordt de wet niet nageleefd. Het gaat daarbij om overtredingen als “illegale tewerkstelling, onderbetaling en te lang werken”. Dat meldt de Inspectie SZW dinsdag op basis van een onderzoek van 1.914 horecaondernemingen en 1.326 winkels.

In totaal werd voor bijna 5,5 miljoen euro aan boetes uitgedeeld. Voor de horeca was dit bijna 3,5 miljoen euro, de overige 2 miljoen kwam voor rekening van de detailhandel.

Horeca

In de horeca werden 911 overtredingen vastgesteld. De meest overtreden wet (405 keer) was de Arbeidstijdenwet, gevolgd door het laten werken van mensen die op grond van de Wet arbeid vreemdelingen niet in Nederland mogen werken (401 keer). De horeca kampt al jaren met een hoog aantal illegaal tewerkgestelde Chinezen. Dat kwam ook voor bij Egyptische, Turkse, Indiase en Pakistaanse mensen.

In de detailhandel werden in totaal 471 overtredingen vastgesteld bij 298 bedrijven. In totaal werd 310 maal de Wet arbeid vreemdelingen overtreden. Hier betreft het vooral illegale werknemers van Indiase, Marokkaanse en Turkse komaf. Zeventig keer werd de Arbeidstijdenwet overtreden.

Niet representatief

Het onderzoek is niet representatief voor de gehele beroepssector. De Inspectie deed namelijk gericht onderzoek naar bedrijven waarbij een hoger risico op misstanden was. “Door de economische situatie staat de sector onder druk en is de concurrentie groot”, aldus de Inspectie. Die situatie kan uitbuiting en overtredingen in de hand werken.